Mražené mořské RYBY

Ačkoliv naše končiny nejsou přirozeným prostředím pro chov a lov mořských ryb, jejich konzumace by se rozhodně neměla omezovat jen na sváteční příležitosti. Už to možná zní jako klišé, ale dvě porce kvalitní ryby týdně jsou opravdovým a důležitým benefitem pro naše zdraví. A protože dnes a denně nemáme ten luxus si jít koupit rybu čerstvou či si ji dát v restauraci a to nemluvím ani o finanční stránce, je tu ještě třetí možnost – ryby mražené.

Zážitky a vjemy z dětství si ponecháváme v našem vědomí velmi ryzé. I já jsem si uchovala ne příliš dobrý vztah k mraženým rybám typu filé. Školní jídelna a její charakteristická navlhlá „vůně“ nesoucí se chodbami rozhodně nebyl ten nejlepší zážitek. Kostka rybího filé k víkendovému obědu, kdy jsem se vrtěla na židli snad hodinu, než jsem vybrala všechny malé kostičky a svou porci poctivě snědla, taktéž není světlou vzpomínkou. Prostě opravdu žádný šlágr.

Před nedávnem jsem ale dostala tu možnost staré zážitky překrýt novými a dá filé novou šanci. Byla jsem oslovena k vyzkoušení kvalitních mořských ryb prémiové kvality MYLORD PREMIUM – lososa, loveného na volném moři, filet z tresky a klasického filé z tresky. Klientům a obzvláště těm, kteří mají vysoký cholesterol, ryby doporučuji jako nezbytnou momentální náhražku hovězího a vepřového masa v jejich jídelníčku. I z toho důvodu jsem chtěla tyto produkty vyzkoušet, abych jim případně mohla doporučit něco, s čím jsem sama spokojená a s čím mám zkušenost. A jak moje chuťové a kvalitativní testování dopadlo? :)

TRESKY – file a filety

                   

                                                          

Musím říct, a to opravdu bez přibarvení, že jsem byla strašně mile překvapená. Filé pro mě vždycky přestavovalo něco, co pustí vodu, scvrkne se na polovinu a při tepelné úpravě se ideálně rozpadne na malé kousky. File z tresky nejen že pustilo jen základní tenkou vrstvičku ledu, ale zachovalo si po celou dobu i svůj tvar a chuťově bylo naprosto skvělé! To samé platí pro jednotlivé filety z tresky. Jako bonus vidím opravdu malé množství kostiček (jestli něco nemám opravdu ráda, tak je to vybírání kostí). Filety drží tvar a za předpokladu, že si je vhodně dochutíte a přidáte si lehkou přílohu (v redukčním režimu například jen zeleninu), dostáváte opravdu fajn večeři.

              

LOSOS – file a filety                                                                         

Na lososa já jsem pes. Losos je něco, co má velký zdravotní potenciál, ale dokáže být zároveň velmi problematické. Lososi v sádkách bývají dokrmováni granulemi mimo jiné například s betakarotenem, aby byli hezky oranžoví (a teď se jen můžeme ptát, jestli ten betakaroten je alespoň přírodní...), u lososa v moři je zase problém, že může obsahovat vyšší % těžkých kovů. Rozhodně bychom se tedy měli soustředit na certifikaci a původ. Já sama kupuji lososa buď v Makru, na trzích od menších dodavatelů a nebo si ho dávám v podobě sushi v ověřených restauracích. Opět jsem tedy stála před velkou výzvou – jaký asi bude ten mražený losos? Do té doby jsem s ním totiž neměla žádnou zkušenost.

       

Paradoxně musím říct, že filé z lososa mi bylo mnohem příjemnější na chuť než steaky z lososa. Obojí obsahuje minimum kostí a chuťově je to pravdu losos, na kterém si člověk pochutná. Příjemné bylo, že mražený losos nemá takovou tu umělou oranžovou barvu, ale jemně růžovou. Prostě vyndáte z mrazáku, dáte na mírný plamen na pánev s trochou oleje, okořeníte a za 10 minut máte skvělý oběd nebo večeři. Lososa je dobré vyndat třeba 30 min před přípravou, aby trochu povolil, u tresky to není nutné.

                        

Proč je pro nás konzumace ryb prospěšná?

Není mým cílem zde znova psát všechny prospěšné účinky pravidelné konzumace mořských ryb, takže jen připomenu základní benefity. „Mediální visačka“ mořských ryb zní: omega-3 mastné kyseliny. Je ale velká škoda, že se často zapomíná na další důležité vitamíny a mikroprvky:

1. Ryby jsou zdrojem jódu, jehož nedostatek ve stravě může způsobit hypofunkci štítné žlázy. Kromě jodizované soli a řas nemáme moc možností, kde jód ve stravě zkonzumovat.

2. Rybí maso a rybí tuk jsou zdrojem cholekalciferolu, tedy vitamínu D3, prekurzoru hormonu kalcitriolu, který je důležitý pro správné vstřebávání vápníku ze stravy a navyšování jeho koncentrace v krvi. Nedostatek vitamínu D tedy může způsobit rozvoj osteoporózy.

3. Ryby jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin (15-25 g/100 g), které jsou navíc lehce stravitelné.  

Závěrem..

Čerstvá mořská ryba, lokálně ulovená, zpracovaná a naservírovaná, bude vždy tou nejlepší volbou a pravděpodobně také nejchutnější. My v České republice se bohužel musíme přizpůsobit tomu, co je jednak dostupné a jednak reálné. Kvalitní mražené ryby mohou být rychlým a dostupným zpestřením jídelníčku. Všechny jsem připravila a ochutnala, všechny jsou opravdu dobré a i přes svůj rybí-zmlsaný jazýček je mohu doporučit jako skvělou složku našeho českého, zdravého jídelníčku.

Publikoval(a): Michaela Bebová 13. dubna 2018 9:55

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA 750 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • diskuze a stanovení cílů klienta

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 1500 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Vypracování individuálního specifického jídelníčku na 7 dní 1800 Kč

  • sportovní jídelníček
  • zdravotní omezení
  • alergie, nesnášenlivost potravin
  • redukční jídelníček apod.

Samostatná konzultace

  • konzultace: po skypu (emaily) 400 Kč
  • konzultace: osobní setkání 650 Kč
(zhodnocení pokroku, konzultace dle potřeb klienta apod.)

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 300 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 700 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a Workshopy

1. Lektorská činnost dle požadavků klienta (90 min) 1500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

2. Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 2500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 3 měsíce (4 konzultace)
Cena: 3 500 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • úvod do problematiky výběru vhodných potravin, asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace: představení a zařazení nových potravin, konzultace fyzické aktivity apod.
  • 1 výstupní konzultace + analýza

Program INTENSIVE

Tento program je vhodný pro klienty, kteří mají vážný zájem o změnu stravovacích návyků a chtějí být vedeni na odborné úrovni po delší dobu. Cílem klienta je změna dosavadních stravovacích návyků pro vlastní spokojenost, redukce hmotnosti nebo aktivní zájem o nastolení zdravého životního stylu.

Délka programu: 6 měsíců (5 konzultací)
Cena: 5 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • úvod do problematiky výběru vhodných potravin, asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • konzultace fyzických aktivit: stanovení optimálních tepových frekvencí, výživa při sportu apod.
  • 2 průběžné konzultace: představení a zařazení nových potravin, konzultace fyzické aktivity, progres v rámci programu, suplementace apod.
  • 1 průběžná analýza TANITA
  • výstupní konzultace + závěrečná analýza a měření

Program LIFE

Tento program je vhodný pro klienty, kteří mají zájem být dlouhodobě odborně vedeni a hlídáni v oblasti zdravého stravování a životního stylu a vyžadují nad sebou „pevnou ruku“. Program zahrnuje možnost online konzultace dle aktuální potřeby. Cílem klienta je životní až doživotní přechod na zdravé stravování a zájem o udržení si kvalitního životního stylu.

Délka programu: 12 měsíců (8 konzultací)
Cena: 9 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • úvod do problematiky výběru vhodných potravin, dva asistované nákupy v prvních 3 měsících programu a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • možnost odborné konzultace po emailu /skypu/ po celou dobu konání programu
  • konzultace fyzických aktivit: stanovení optimálních tepových frekvencí, výživa při sportu apod.
  • 5 průběžných konzultací + 5 průběžných analýz během celého programu: představení a zařazení nových potravin, konzultace fyzické aktivity, progres v rámci programu, suplementace apod.
  • výstupní konzultace + závěrečná analýza a měření

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.