Trend „CLEAN FOOD“

Počítáme kalorie, hlídáme si gramáže, vyřazujeme živočišné výrobky, nebo naopak zařazujeme nadupané superpotraviny. Nebylo by nejlepší, kdybychom přestali zkoušet různé extrémy a výživové trendy a soustředili se zkrátka jen na základní kvalitní potraviny?

Trendy ve výživě se střídají jak dny v týdnu. Jeden rok je celý svět poblázněný bezlepkovým „gluten-free“ stravováním, další rok jsme všichni vegani a letos zase všichni doslova ujíždíme na paleo stravě. Ke slovu se ale dostává i jeden trend, který dává konečně smysl z širokého úhlu pohledu, a je hlavně udržitelný. Je to trend čistého stravování, tzv. „clean food“.

V čem spočívá čisté stravování?

Čisté stravování je víc než trend spíše přístup ke stravování a k potravinám. Hlavní myšlenkou tohoto směru je potlačit zájem o energetickou hodnotu potravin, jestli jíme čokoládu, nebo okurku, jestli burger, nebo salát, jestli sádlo, nebo rostlinný olej... a zaměřit místo toho pozornost na kvalitu a podstatu potravin. Jíst bychom měli totiž jen skutečné potraviny na úkor zpracovaných, chemicky ošetřených a plných aditiv. Takže karbanátek z BIO hovězího připravený na ghí může být pro tělo mnohem zdravotně přínosnější než salát z rukoly, vypěstované na velkofarmě, kde hnojí a stříkají, se sójovým výrobkem, který pochází z GMO sóji a je plný zahušťovadel a konzervantů. Hlavní myšlenku je tedy jíst hlavně potraviny, které jsou nejméně zatížené přídatnými a cizorodými látkami. Moderní zpracování potravin je už ale tak daleko, že se dostupnost, obyčejných čistých potravin stává celkem oříškem.

V době, kdy je vše hnojeno, stříkáno pesticidy, vylepšováno chemickými látkami za účelem zvýšení trvanlivosti a atraktivity a dováženo z velkých dálek, se původně zdravá potravina může stát až vysoce nebezpečnou. Vezměme si takové exotické plody goji. Goji, kustovnice čínská, elixír mládí, je potravina nadupaná vitamíny, minerály a antioxidanty. Co když jsou ale sušené plody ošetřeny siřičitany, a ještě třeba napadeny plísní, kterou pak nevědomky zkonzumujeme s touto nyní velmi populární superpotravinou? Z nevinné a zdravé potraviny se rázem stává potravina, škodící našemu zdraví. Dnes a denně s objevují nové výsledky výzkumů a testů o tom, že dnešní konvenční zelenina je plná dusičnanů a jiných látek, pro které jsou sice stanoveny limity, v praxi se ale dnes a denně překračují. Může pak být taková zelenina ještě zdravá? Nemůže pak být člověk orientující se převážně na čistě rostlinnou stravu spíše intoxikován než ozdravován?

Jak jíst čistě v našich podmínkách?

  1. Vždy se zajímejte o původ potravin. Je rozdíl, jestli kupujete králíka ze supermarketu, anebo dostanete celého králíka od souseda na chalupě. Je rozdíl, jestli kupujete kravské mléko upravené metodou UHT z velkofarmy, anebo čerstvé mléko ošetřené pasterizací od malého prodejce z vesnice. Původ potravin, včetně země, kde byla daná potravina vypěstována/vychována nebo vyrobena, dokáže o výrobku poskytnout hodně informací.
  2. Snažte se, aby minimálně 80 % vašeho jídelníčku tvořily potraviny, které nepotřebují na své složení několik řádků na etiketě. Opravdové základní potraviny jsou jednosložkové, nemusíte se ale bát ani těch o dvou či třech složkách.
  3. Nesnažte se za každou cenu do svého jídelníčku zavádět exotické potraviny. V našich podmínkách jde o cizorodé entity, které musely urazit pěknou dálku, aby mohly být v dobře vypadající podobě zákazníkovy prodány. To s sebou nese jistá opatření. Nikdy nevíte, jaké bakterie či paraziti se rozhodly přijet také. Nechci vás samozřejmě strašit, kontrola chemických vzorků potravin z dovozu je naprosto základní věc a děje se dnes a denně. Nikdy ale nevíte...
  4. Při úpravě pokrmů se orientujte na mírné metody, které stravu a v ní obsažené bioaktivní látky doslova nezahubí. Zeleninu se snažte upravovat co nejvíce na páře, aby si zachovala vitamíny, které jsou velmi termolabilní.
  5. Vyhýbejte se hotovým pokrmům, které jsou konzervované či hluboce zmražené a vyžadují jen rozpečení či ohřátí, tím mám na mysli např. zmražené lasagne, konzervovaný guláš, mražená pizza apod.

Já osobně mám filosofii clean food velmi ráda a také se jí snažím řídit, protože vystihuje to, co bylo velmi dlouhou dobu podstatou stravování, a vlastně úplně normální, než nastoupil potravinářský byznys. Celou myšlenku uzavírá pojem, který se prolíná zdravým stravováním skrz na skrz, a tím je lokálnost. Na tu nezapomínejte.

Příklad toho, jak se původně dobrý záměr a správný směr může zvrtnout v něco špatného... Clean food v zemích jako je USA se často dostává už do úplně jiných dimenzí. Dle mého názoru skvěle napsaný článek, který o tomto problému pojednává naleznete na stránkách The Guardian ZDE.

 

Publikoval(a): Michaela Bebová 21. srpna 2018 21:35

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2017

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - obhajoba rigorózní práce na téma
Interakce vybraných flavonoidních sloučenin s biotransformačními enzymy

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA (90 min) 900 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • diskuze a stanovení cílů klienta

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 1800 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Vypracování individuálního specifického jídelníčku na 7 dní 2500 Kč

  • sportovní jídelníček
  • zdravotní omezení
  • alergie, intolerance potravin
  • redukční jídelníček apod.

Samostatná konzultace dle potřeby klienta (90 min) 750 Kč

Konzultace po Skypu či telefonu (60-90 min) 500 Kč

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 400 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 800 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a Workshopy

1. Lektorská činnost dle požadavků klienta (90 min) 2000 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

2. Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 2500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu
Individuální domluva dle potřeby je možná.

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 4 měsíce (3 konzultace)
Cena: 5 900 Kč   4 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace
  • 1 výstupní konzultace + analýza

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.