Nová éra sladidel: erythritol a xylitol

Cukr bychom vždy měli konzumovat velmi umírněně (na otázku CO tedy často odpovídám: Ptejte se KOLIK!), neboť je spoluviníkem celosvětové pandemie obezity a cukrovky. Ke slovu se podlední roky dostává nová generace alternativních, ale přesto přírodních, sladidel, která jsou, ač sladká, pro naše tělo bezpečná – erythritol a xylitol. Je to cesta? Jak pro koho...

Jak šel čas s cukrem...

Dlouhou dobu se sladilo jen bílým řepným cukrem, maximálně přírodním třtinovým cukrem a medem. Svou hodinku slávy si prožila i fruktóza, která byla dlouhou dobu považována za ideální sladidlo pro diabetiky, protože nezvedá hladinu krevního cukru. Pak se dostaly ke slovu přírodní obilné sirupy – rýžový, pšeničný, špaldový, z ječného sladu či sirupy datlový, agávový nebo javorový. Třetí skupinou sladidel, která si prožila své chvíle slávy, jsou nízkokalorická, přírodní či syntetická sladidla, jako je aspartam, sukralóza nebo stévie. Velký černý puntík by si zasloužila výroba glukózového, fruktózového či glukózo-fruktózového sirupu. Tyto velmi efektivní sladila, nicméně z velké části viníci světové krize v incidenci obezity, nyní nacházíme v každém druhém produktu potravinářského odvětví. Nyní zažíváme další (Xtou...) „vlnu sladění“ v podobě sladidel na přírodní bázi, které mají však nižší kalorickou hodnotu a příznivější vliv na hladinu krevního cukru.

Co všechno jsou lidé schopni vymyslet a udělat, jen aby se nemuseli vzdát sladké chuti, že? :)

Erythritol

Erythritol je přírodní nízkokalorické sladidlo, konkrétně cukerný alkohol, který se nachází v některých druzích ovoce. Má příjemnou sladkou chuť jen s nepatrným nádechem „jinakosti“. Na jeden gram připadá pouhá 1/4 kalorie (100 g má v průměru 20 kcal) a tělo na jeho příjem nereaguje vyplavením inzulínu, nezvedá tedy hladinu krevního cukru. Je to bílý, jemný prášek, který se používá i jako aditivum do potravin (nese označení E 968). Pro potřeby potravinářského průmyslu se ale vyrábí fermentací glukózy za pomoci specifických mikroorganismů. Jeho místem trávení je tenké střevo, stejně jako ostatních cukerných alkoholů, proto může jeho nadměrná konzumace vyvolat projímavé účinky. Z toho důvodu je potřeba myslet na jeho přijaté množství a spíše ho používat jako doplnění jídelníčku. Zatím nebyly prokázány žádné negativní účinky na náš organismus, jedná se tedy o relativně bezpečnou alternativu klasického řepného cukru.

Xylitol

Xylitol je přírodní sladidlo, které také patří do skupiny cukerných alkoholů a říká se mu často také březový cukr. Přirozeně se nachází v mnoha druzích zeleniny a ovoce. Jeho sladivost je stejná jako sladivost cukru, ale má o 40 % nižší energetickou hodnotu a nízký glykemický index (okolo 15). Stejně jako erythritol tedy nezvedá hladinu inzulínu a krevního cukru. 100 g tohoto bílého prášku obsahuje zhruba 250 kcal, což je o poznání více než u erythritolu. Jeho výhodou je však to, že neškodí zubům, a působí dokonce preventivně proti tvorbě zubního kazu. Stejně jako u ostatních cukerných alkoholů, může jeho nadměrná konzumace vyvolat projímavé účinky.

Pozor si dejte při přidávání těchto sladidel do pečení – já už jsem se nechala nejednou nachytat. V těstě se chovají jinak než klasický cukr. Nepoužívejte ho tedy například pro vzejití kvásku a ani ve velkém množství jako náhradu klasického cukru. Vždy nahraďte jen část, stejně jako je tomu například u alternativních mouk bez lepku – kokosové apod.

Bylo by nesprávné si myslet, že alternativními sladidly se vše vyřeší. Výše zmíněná sladidla jsou výborná pro diabetiky, kteří si musí příjem sacharidů včetně cukrů, které zvedají hladinu inzulínu, hlídat. Pokud ale nezmění životní styl (myšleno diabetici, kteří si za svou cukrovku mohou svým chováním), ani alternativní sladidla je nezachrání. Xylitol a erythritol mají své výhody, to je bez debat, mnohem důležitější je ale celkový zdravý přístup ke sladké chuti jako takové.

 

foto: Stock.adobe.com

Publikoval(a): Michaela Bebová 26. září 2018 8:49

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2017

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - obhajoba rigorózní práce na téma
Interakce vybraných flavonoidních sloučenin s biotransformačními enzymy

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA (90 min) 900 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • diskuze a stanovení cílů klienta

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 1800 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Vypracování individuálního specifického jídelníčku na 7 dní 2500 Kč

  • sportovní jídelníček
  • zdravotní omezení
  • alergie, intolerance potravin
  • redukční jídelníček apod.

Samostatná konzultace dle potřeby klienta (90 min) 750 Kč

Konzultace po Skypu či telefonu (60-90 min) 500 Kč

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 400 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 800 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a Workshopy

1. Lektorská činnost dle požadavků klienta (90 min) 2000 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

2. Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 2500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu
Individuální domluva dle potřeby je možná.

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 4 měsíce (3 konzultace)
Cena: 5 900 Kč   4 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace
  • 1 výstupní konzultace + analýza

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.