Vstřebávání živin – nemyslete jen na kvalitu jídla, ale i na své střevo

Většinou klademe hlavní důraz na to, co jíme – co do našeho těla přijímáme. Rozmýšlíme, co jídlo, které konzumujeme, obsahuje nebo neobsahuje za prospěšné či škodlivé látky. Zapomínáme ale, že je to hlavně naše tělo, které rozhoduje o tom, co, kolik a jak efektivně přijme a následně zpracuje.

Tenké střevo, místo hlavního dění

Vstřebávání látek je mimořádně komplikovaný proces, který probíhá hlavně v tenkém střevě. To je tvořeno epitelem s plochou větší, než je tenisové hřiště. Taková plocha mu umožňuje nebývalé možnosti, ale má to i své nevýhody. Tkáň střevního epitelu je velmi citlivá a proto když se stane někde chyba, může dojít k narušení správného vstřebávání. Z toho důvodu je potřeba se o svá střeva velmi pečlivě starat a brát tento orgán jako místo, kterým dnes a denně prochází nespočet látek, kde probíhá velké množství reakcí a jako místo, které si zaslouží nemalou péči – přinejmenším pravidelnou očistu.

S čím naše tělo během trávení pracuje?

Během trávení dochází hlavně k rozkladným procesům na základní stavební cihličky, které je našeho střevo schopno přenést ze tzv. střevního lumen do krevního řečiště. Jde hlavně o jednotlivé aminokyseliny, základní cukry (glukózu, fruktózu a galaktózu) a také specifické formy tuků, triacylglycerolů, které ale vyžadují svůj vlastní přenos. Mimo základní stavební jednotky živin, které jsou ve své podstatě poskytovatelé energie, dochází v tenkém střevě také k absorpci mikroživin, mikroprvků jako jsou vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Samotný přesun, přenos nebo transport jednotlivých entit je buď velmi jednoduchý a nebo v některých případech velmi specifický. A právě s nim bývá často problém.

Jak dosáhnout co nejlepšího vstřebávání živin?

Zdaleka neplatí, že vše co svého těla pošleme se efektivně vstřebá ze 100 %. Hlavně mikroprvky jsou velmi citlivé na to, v jaké formě jsou tělu dodávány. Vstřebatelnost je z velké míry ovlivněna okolními látkami a hlavně stavem našich střev. Pokud je střevo nemocné a střevní lumen nefunguje tak, jak má, živiny se správně nevstřebávají a to může vést k různým deficiencím.

Předpokládejme ale nyní, že střevo je v pořádku. Co pro efektivní vstřebávání živin můžeme udělat my?

Vláknina je velmi důležitá složka stravy, ale i u ní platí, že všeho moc škodí. Její nadměrné množství může blokovat vstřebávání železa, vápníku nebo zinku. Optimální denní příjem je okolo 30 g s převahou té rozpustné. Nadmíra nerozpustné vlákniny se také může stát zátěží pro střevo, které je nestravitelnými zbytky kartáčováno. I u vlákniny tedy platí, že vše s mírou.

Pro optimální doplnění potřebných látek je důležité střídat zdroje. V každé potravině je daný mikroprvek vázán různě a jeho uvolnění není vždy optimální. Vápník je například prvek, který v hojné míře nalezneme v máku nebo ve vybraných oříškách. Díky obsahu antinutričních látek, vlákniny a inhibitorů se vstřebatelnost pohybuje někde okolo 40-60 %. Ořechy, obiloviny, ale i luštěniny je tedy dobré nechat máčet, fermentovat, klíčit nebo nechat odstát. Těmito procesy se vstřebatelnost značně zlepší.

Některé vitamíny jsou látky nerozpustné ve vodě a vyžadují pro své vstřebání chytnout za ručičkou nějakým vhodným tukem. Z toho důvodu moc nedoporučuji si nosit krabičky s nakrájenou zeleninou, kterou jen tak samotnou sezobete. Vždy je dobré ji něčím doplnit. Hlavně zelenina bohatá na betakaroten, vitamíny K, D a E vyžaduje tukového parťáka. Na salát tedy vždy patří extra panenský olej. :)

Kouření, přemíra kofeinu, přemíra alkoholu – to vše vyčerpává některé vitamínové zásoby. Pakliže těmto lehkým drogám holdujeme, myslete na to, že byste se mu měli snažit odvděčit alespoň vyšší množstvím kvalitní zeleniny a ovoce.

Zvláštní postavení má vitamín B12, který k efektivní absorpci potřebuje tzv. vnitřní faktor, který se nachází v žaludku, kde dochází k jeho napojení na vitamín. Teprve tento komplex prochází trávicí soustavou až do tenkého střeva, kde je v jeho jedné části vstřebán. Poškození, zanesení či nemoc tenkého střeva může nehledě na vegetariánskou nebo veganskou stravu taktéž způsobit jeho deficit.

Výše zmíněné jsou malé krůčky, které v případě, že je zařadíte do svého stravovacího režimu, mohou vašemu tělu pomoci. Nezajímejme se tedy jen o to, jestli jíme nutričně bohaté potraviny nebo dokonce superpotraviny, zajímejme se i o to, jak s nimi naloží naše střevo a jestli si s nimi vůbec dokáže dobře poradit.

 

foto: Adobe Stock

Vyšlo na jogadnes.cz

Publikoval(a): Michaela Bebová 29. ledna 2019 15:50

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2017

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - obhajoba rigorózní práce na téma
Interakce vybraných flavonoidních sloučenin s biotransformačními enzymy

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA (90 min) 900 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • diskuze a stanovení cílů klienta

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 1800 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Vypracování individuálního specifického jídelníčku na 7 dní 2500 Kč

  • sportovní jídelníček
  • zdravotní omezení
  • alergie, intolerance potravin
  • redukční jídelníček apod.

Samostatná konzultace dle potřeby klienta (90 min) 750 Kč

Konzultace po Skypu či telefonu (60-90 min) 500 Kč

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 400 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 800 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a Workshopy

1. Lektorská činnost dle požadavků klienta (90 min) 2000 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

2. Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 2500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu
Individuální domluva dle potřeby je možná.

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 4 měsíce (3 konzultace)
Cena: 5 900 Kč   4 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace
  • 1 výstupní konzultace + analýza

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.