Nehledejme viníka jen mezi potravinami, hledejme ho v sobě

Většinu času předávám znalosti jiným, to ale neznamená, že se od druhých stále neučím. V posledních letech se rozšířil jeden nešvar, a to je přeinformovanost ve výživě. Určitě jsme zde o tom už mluvili. Dnes tedy zamyšlení o jednom jejím důsledku – oblibě vinit konkrétní typ potravin „za vše zlé“.

Když si jen zpětně promítnu poslední roky, zjišťuji, že potravin tzv. na pranýři se vystřídalo opravdu dost. Nemyslím jen v horizontu dekád, kdy jsme zažili ten všem známý omyl „nasycených tuků“. Myslím tím zejména i potraviny, jako je pečivo (lepek), mléčné výrobky obecně nebo maso a jeho s nadsázkou řečené podkopávání autority z ekologických a potravinářských důvodů. Prošli jsme si ale i bičováním aditiv, které mělo za následek velmi rozšířené nahrazování syntetických barviv těmi přírodními (za což jsem opravdu ráda). Přesto se například ve farmaceutickém odvětví skoro nic nezměnilo – stále se používají ta samá, dovolte mi to slovo, šílená azobarviva barvy červené a žluté, u kterých nikdy nebyly jednoznačně vyvráceny škodlivé účinky.

Zdá se, že je to něco, co lidé potřebují. Najít vždy jednoho viníka, na kterého lze ukázat prstem, poukázat na něj, že TO je to, co nám škodí a způsobuje nejrůznější problémy, onemocnění a metabolický syndrom. Nejhorší na tom je, že se viník pravidelně střídá! Velmi rádi globálně ukazujeme na potraviny jako původce našich onemocnění. Samozřejmě to tak do jisté míry je – vysoce technologicky zpracované potraviny plné cukru, soli a aditiv, sladké limonády apod. to opravdu není nic, co by pro nás bylo prospěšné. Je však jednoduché ukázat a zbavit se zodpovědnosti.

Rostlinné potraviny se stávají stále více vyšlechtěnější, jsou plné dusičnanů, hnojiv, a často i plísní. Živočišné potraviny jsou zase plné tzv. hydrofóbních xenobiotik (cizorodých látek, která zůstávají uložené v tuku živočichů), zbytků hormonů, a občas, i když ne tak často, jak se tvrdí, i antibiotik či antivirotik. Strava se stává řekněme velmi nečistou, plnou něčeho, co tu ještě před dvě stě lety tolik nebylo. Bylo by divné, kdyby to na nás nemělo vliv. Samozřejmě má.

Nicméně je tu i druhá strana mince. Chybí nám sebereflexe a zvážení, jestli my nehrajeme stejnou míru negativní role, jestli to není 50 : 50, MY a potraviny, a to je, jestli nám prospívají, nebo škodí. Nechte tuto úvahu pár sekund působit, lze se nad tím zamyslet z různých úhlů pohledů....

Lidé dříve měli mnohem více fyzické aktivity ve venkovním prostředí, která až skoro velmi blahodárně působila na hladinu cukru v krvi, správnou peristaltiku střev, podporovala okysličení celého těla, a tím i energetický metabolismus. Nikdo se přehnaně nedezinfikoval od paty až k uším a také bylo mnohem méně chronického stresu, který v tak hojné míře zažíváme v posledních letech. Než nastoupila éra sladkých nápojů, pila se voda, bylinné čaje a pivo, občas i dražší a exkluzivnější komodity jako káva a víno. A právě výše vyjmenované faktory nejvíce škodí našemu metabolismu, našemu trávení a našemu mikrobiomu. A ukazuje se, že je to právě ON, soubor našich malých přátel (občas nepřátel), kterému se také s oblibou říká druhý mozek. Když naše tělo, náš metabolismus a náš mikrobiom neopečováváme, máme ho zatíženým narušený a neustále namáhaný, jak může plnit správně všechny své funkce? Jak můžeme čekat, že s radostí přijme všechny potraviny od základních až po ty vysoce průmyslové zpracované a zkrátka mu to nebude vadit? Čekat to nemůžeme, a tak se naše tělo brání – brání se alergiemi, intolerancemi a nesnášenlivostmi různých typů. Netvrdím, že lepek ani mléčné výrobky nemohou být problematické, ze své podstaty mohou a může za to také jejich lety zakořeněná tradiční konzumace.

Zkusme na to jít jinak. Začít nejprve od sebe, zahojit přístup, tělo i mysl nás samotných a pak vinit jídlo okolo, že nám nedělá dobře... :). Jedno přísloví říká: „Není špatného počasí, je jen špatného oblečení.“

 

foto: Unsplash.com

Vyšlo na jogadnes.cz

Publikoval(a): Michaela Bebová 7. dubna 2019 8:26

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2017

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - obhajoba rigorózní práce na téma
Interakce vybraných flavonoidních sloučenin s biotransformačními enzymy

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA (90 min) 1350 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • stanovení cílů klienta a nastavení plánu

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 2500 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Samostatná konzultace dle potřeby klienta (60-90 min) 990 Kč

Konzultace po Skypu či telefonu (60-90 min) 650 Kč

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 500 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 1200 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a lektorská činnost

Lektorská činnost dle požadavků klienta – do 60 min 2500 Kč

Lektorská činnost dle požadavků klienta – 90 min 3500 Kč

Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 5000 Kč

Vícehodinové přednášky – dle individuální domluvy

(cestovné – po Praze zdarma, mimo Prahu 6 Kč/km)

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 4 měsíce (3 konzultace)
Cena: 7 390 Kč   5 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace
  • 1 výstupní konzultace + analýza

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.

Při programu zakoupeném pro dvojici (pár apod.) poskytuji na set dvou balíčků 15 % slevu.

Ceník je platný od 12.9.2019