Základní postup pro jednoduché klíčení luštěnin ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli, ale stále jste se neodhodlali to zkusit. Rozumíme vám. Pojďme společně prolomit ledy. Vyzkoušíte to jednou a pak už budete klíčit stále.

Luštěniny jsou tradice 
Luštěniny patří mezi stálice české kuchyně. Ačkoliv se na ně dlouhou dobu zapomínalo, s rozmachem zdravé stravy se stávají stále oblíbenější. Jsou dostupnou a hlavně levnou skupinou potravin s nutričně zajímavými vlastnostmi, které z nich dělají ideální stálice zdravé stravy. Obsahují v průměru 24 % rostlinných bílkovin, neobsahují cholesterol a jsou zásobárnou velkého množství vitamínů, minerálních látek a hlavně tolik potřebné vlákniny.

Tradiční vs. nové druhy
Mezi tradiční druhy luštěnin patří zelený hrách, zelená čočka a fazole ledvina. V posledních letech se ale díky míchání světových kultur a kuchyní do našeho povědomí dostala např. i cizrna, čočka beluga, fazole adzuki nebo fazole mungo. A právě fazole mungo, zelená kulovitá luštěnina s charakteristickou tečkou, se stala pro její lahodnou chuť velmi oblíbenou luštěninou ke klíčení. Výborné jsou i temně červené fazole adzuki. Neurazí vás ani drobná zelená čočka, která je naklíčená do dvou dnů.

Proč vůbec luštěniny necháváme klíčit?
Syrová luštěnina je v podstatě nestravitelná a nepoživatelná. Navíc obsahuje mnoho antinutričních látek. Z toho důvodu je skoro vždy potřeba luštěniny nejdříve namočit a pak buď uvařit nebo nechat naklíčit. O něco snadnější zacházení potřebují již půlené luštěniny – ty není třeba namáčet, můžete je rovnou uvařit, ale zase nejsou vhodné ke klíčení. Klíčením  se v luštěnině tzv. probudí její obsah a tím se stávají nutričně velmi bohatou potravinou. Luštěniny také obsahují specifické oligosacharidy, které nejsou štěpeny trávicími enzymy lidského těla a dostávají se tak do střeva tlustého, kde jsou fermentovány za vzniku plynů, které následně způsobují nadýmání. Je to hlavně klíčení, které pomáhá tyto nežádoucí látky odstranit a efekty luštěnin zmírnit. Do třetice, klíčení pomáhá snížit efekt antinutričních látek. Např. kyselina fytoová váže některé prvky jako je vápník nebo zinek a tím znemožňuje jejich vstřebání ve střevě.

Jak klíčit v domácích podmínkách?
Nejjednodušší je samozřejmě si pořídit speciální nádoby na klíčení semen či luštěnin, které seženete v obchodě. Zvládnete to ale i pomocí domácího uspořádání bez nutnosti něco kupovat – potřebujete pouze sklenici, gázu a gumičku. Luštěniny, např. fazole mungo, je potřeba nejprve namočit, ideálně přes noc. Po uplynutí 8-12 hodin vodu slijte, jsou v ní vylouhované nežádoucí látky, proto tuto vodu nikdy dále nepoužívejte při vaření. Luštěniny ve sklenici zalijte novou, odstátou nebo přefiltrovanou vodou, přes hrdlo sklenice dejte kousek gázy a celé upevněne gumičkou. Vodu poté slijte přes gázu a celé umístěte do hlubokého talíře hrdlem sklenice dolů, aby mohla přebytečná voda vytéci. Luštěniny je nutné takto minimálně dvakrát denně proplachovat a poté sklenici vždy vrátit zpět do šikmé polohy. Doba klíčení se liší podle druhu luštěniny. Fazolky mungo klíčí pouhé dva dby, poté jsou vhodné ke konzumaci.

Pozor na plísně
Nezanedbávejte pravidelnou výměnu vody, aby klíčky nezačaly plesnivět. Jakmile zpozorujete jen náznak, klíčky raději vyhoďte. Gáza umožní klíčkům dýchat. Po vyklíčení přendejte klíčky do uzavíratelné nádoby, víčko ale nechte mírně pootevřené. V lednici vám vydrží několik dní, raději je ale před konzumací vždy zkontrolujte.

 

Vyšlo na www.vitalweb.cz
Foto: Adobestock.com

Publikoval(a): Michaela Bebová 16. dubna 2019 19:21

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2017

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - obhajoba rigorózní práce na téma
Interakce vybraných flavonoidních sloučenin s biotransformačními enzymy

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA (90 min) 900 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • diskuze a stanovení cílů klienta

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 1800 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Vypracování individuálního specifického jídelníčku na 7 dní 2500 Kč

  • sportovní jídelníček
  • zdravotní omezení
  • alergie, intolerance potravin
  • redukční jídelníček apod.

Samostatná konzultace dle potřeby klienta (90 min) 750 Kč

Konzultace po Skypu či telefonu (60-90 min) 500 Kč

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 400 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 800 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a Workshopy

1. Lektorská činnost dle požadavků klienta (90 min) 2000 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

2. Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 2500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu
Individuální domluva dle potřeby je možná.

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 4 měsíce (3 konzultace)
Cena: 5 900 Kč   4 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace
  • 1 výstupní konzultace + analýza

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.