Články

RECEPT: Brokolicové karbanátky s pohankovou kaší

Příprava: 25 min

Počet porcí: 4 dětské, 3 dospělé

Označení: Vhodné pro vegetariány. S vhodnými ingrediencemi bezlepkové.

 

Ingredience

na kaši

  • 200 g pohanky lámanky
  • 1 lžíce/1 kostka BIO zeleninového bujónu Würzl

 

na 9 karbanátků:

  • 200 g vařené brokolice v páře
  • 2 domácí vejce
  • 60 g jemných ovesných vloček v bio kvalitě
  • 1/2 červené cibulky
  • 1 lžíce/1 kostka BIO zeleninového bujónu Würzl
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hrašky (lze použít i strouhanka)
  • špetka soli
  • 10 ml řepkového oleje
  • 20 g másla

 

Postup

Pohanku párkrát propláchněte studenou vodou, poté přidejte 350 ml vody, kostku zeleninového bujónu, špetku soli a přiveďte k varu. Za stálého míchání 3 min převařte a poté nechte stranou dojít pod pokličkou. Poté si připravte mísu a nadrobno do ní nakrájejte uvařenou brokolici (bez košťálu, dělá neplechu při formování placiček). Přidejte najemno nasekanou cibulku, 2 vejce, ovesné vločky, lžíci zeleninového bujónu, prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby přisypte 1-2 lžíce hrašky nebo strouhanky, aby vznikla kompaktní směs. Navlhčenými prsty tvořte malé karbanátky které pokládejte na rozpálenou pánev s troškou oleje. Karbanátky spíše opékejte na sucho, než smažte (ideálně pánev zakryjte poklicí) a to zhruba 4 minuty z každé strany. Podávejte s plátkem másla, které se kaši krásně rozpustí a dochutí ji.