Články

Potravinové intolerance

 

Potravinová intolerance není akutní onemocnění jako je např. chřipka, rýma či zánět v koleni. Je to řekněme dlouhodobý diskomfort našeho těla při trávení jednotlivých potravin, který se projevuje úplně na jiných místech, které bychom si ani nedali do spojitosti. Mezi nejčastější projevy patří neurčité bolesti břicha, kloubů či hlavy, dále únava, deprese či malátnost, nebo třeba poruchy spánku, různé záněty, či oslabená imunita. Vše vyjmenované není životu nebezpečné, je to však velmi obtěžující. Když s takovými problémy přijdete ke svému obvodnímu lékaři, možná vám tak maximálně doporučí více odpočívat, začít držet lehkou dietku a případně si vzít nějaký ten prášek na bolest. Krutá realita. A vy dále trpíte a nic nepomáhá. Přitom potravinovými intolerancemi aktuálně trpí až 40 % lidské populace ve srovnání s alergiemi, které jsou mnohem méně časté (cca 4 %).

 

Potravinové intolerance vs. potravinové alergie

Oba dva pojmy jste jistě slyšeli, velmi často se však jejich význam zaměňuje.

Potravinová alergie je stav, kdy tělo zareaguje na antigeny* dané potraviny silnou alergickou reakcí, která je zprostředkována protilátkami typu IgE. Alergické symptomy vznikají v závislosti na vyplavení histaminu a jsou akutní, tedy objevují se hned, zhruba do jedné hodiny po požití. Nejčastější projevy jsou vyrážka, kopřivka, dušnost, průjem, zvracení, otoky, migréna apod. Velmi silné reakce mohou vést až k šoku a upadnutí do bezvědomí (např. některé silné alergie na měkkýše či arašídy).

Zatímco potravinové alergie jsou známy již velmi dlouho, potravinové intolerance nabyly na významu až v posledních letech. Intolerance jsou reakce zprostředkované protilátkami typu IgG, nejsou tedy imunitně podmíněné. Jedná se o nepříznivé reakce v řádech hodin, dnů až týdnů, nejsou to tedy reakce akutního typu. Intolerance jsou nejčastěji způsobeny sníženou aktivitou enzymu, který se podílí na metabolismu některé složky potraviny. Nedostatečně či nedokonale natrávená potravina (např. bílkovinný komplex) je pak tělem vnímána jako cizí entita a tělo na ní reaguje. Asi nejznámější intolerancí vůbec je intolerance laktózy, mléčného cukru, který je štěpen enzymem laktázou - enzymem, který často chybí dospělým lidem.

Možná namítnete, že tvorba protilátek v těle přece nemůže být tak škodlivá, protože tak jako tak, se tvorba přirozeně děje. Takováto reakce je ale nežádoucí. Správně by imunitní systém měl reagovat odpovědí toleranční, jinými slovy, měl by být na dané částečky potravy zvyklý. Následným vyřazením příslušných potravin se ale eliminuje odpověď těla a tím i nežádoucí tvorba protilátek, která dráždí organismus.

 

Test na intoleranci potravin

Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí na některé potraviny, je lepší jednat a nenechat to dojít až do krajních mezí. I v případě, že vás nic netrápí, ale daná problematika vás zajímá, či jste zvědaví, doporučuji si test nechat udělat. V současné době máte několik možností jak se k výsledkům potravinové intolerance dostat. Vyšetření jsou vždy stavěné na imunologickém testu pomocí analytické metody ELISA - viz obrázek.

 

Více o tomto testu stručně např. ZDE 

V prvé řadě můžete navštívit specializované imunologické oddělení (veřejnou laboratoř v rámci nemocnice), kde si necháte vyšetření, resp. test, udělat. Takové služby nabízí například Thomayerova nemocnice v Praze. Test si musíte uhradit sami a pojišťovna na něj nepřispívá. Konkrétně zde si můžete vybrat mezi stanovením 108 antigenů či 272 antigenů. V prvním případě zaplatíte 8 800 Kč, v druhém případě 13 600 Kč. Takže nemalé peníze. Velkým bonusem této služby je rychlost, nemusíte se objednávat, stačí přijít, zaplatit, nechat si odebrat krev a pak čekat na výsledky, které jsou vám zaslány zhruba do týdne.

Více informací o službách naleznete ZDE

Mimo nemocnice existují i soukromé kliniky, zařízení či subjekty, kde vám intoleranční testy mohou provést. Tyto služby jsou nejčastěji nabízeny v rámci nejrůznějších balíčků za účelem zlepšení zdravotního stavu, zhubnutí či vyřešení nejrůznějších zdravotních obtíží. Výhodu zde vidím v tom, že vám příslušní pracovníci rovnou pomohou s vyhodnocením testu a poradí, jak byste s výsledky měli naložit a nemusíte vyhledávat další odborníky. V nejlepším případě vám rovnou sestaví individuální výživový plán, díky kterému zahájíte tzv. eliminační dietu.

 

FOOD DETECTIVE kit

 

Třetí možností je taková, že si daný test uděláte sami. Příslušné imunologické kity (=soupravy) jsou již k dostání ke koupi na internetu. Protože mě tato problematika velmi zajímá, rozhodla jsem si daný kit zakoupit a test si udělat sama. Konkrétně se jedná o výrobek FOOD DETECTIVE, stojí 2 400 Kč a po objednání a zaplacení vám ho až domů zdarma doručí kurýr. Tento kit je v podstatě zjednodušená podoba toho, co vám udělají na specializovaných pracovištích. Obsahuje 46 antigenů a dle mého názoru je spolehlivý, jeho výsledků věřím. Komponenty pocházejí z Velké Británie a jelikož jsem biochemik a s podobnými soupravami se v laboratoři setkávám, můžu říci, že se nejedná o žádné amatérské provedení. Nemusíte se bát, že byste tomu nerozuměli a nevěděli co a jak - návod je velmi pečlivý, na internetu jsou k dispozici videa a doplňující informace. Destička s antigeny obsahuje jak pozitivní tak negativní kontrolu, která v závěru potvrdí relevanci testu. Výsledky testu jsou ve finále velice dobře reprodukovatelné - výsledné antigenní políčka se buď nezbarví nebo se zbarví lehce (slabě modrá), středně (modrá) nebo silně (tmavě modrá). Dle intenzity barvy pak můžete definovat sílu vaší intolerance na danou potravinu.

Vše, co ke stanovení potřebujete, je vaše krev, ve které jsou obsaženy případné protilátky. Samotný vpich přiloženým "děrovátkem" není vůbec nic příjemného a kapilára, do které se krev vzlíná také není nic moc. Naštěstí jsou přiloženy dva kusy od každého, takže šance na úspěch nasbírání dostatečného množství krve se zvyšuje :) Poté už samotný proces pokračuje hladce. Všehovšudy máte za hodinu hotovo.

Po zvážení jsem se rozhodla své výsledky nezveřejňovat a nechat si je pro sebe. Jediné, co mohu říci je to, že pro mě byly relativně dosti překvapivé. Vzhledem k tomu, že má profesní deformace je silná, jsem však neváhala a podle výsledků se ihned zařídila. Uvidíme, jak to všechno půjde dál a zdali se projeví nějaké změny :)

Pokud byste měli zájem o asistovaný test potravinové intolerance FOOD DETECTIVE či konzultaci vašeho zdravotního problému nebo sestavení intolerančního eliminačního jídelníčku, neváhejte se na mě obrátit. Ráda bych jen upozornila, že se nejedná o žádnou reklamu tohoto výrobku.

 

*Antigeny jsou molekuly, které jsou schopny vyvolat imunitní reakci. V tomto případě jsou to tedy části potravin, nedokonale strávené shluky sacharidů či bílkovin, které však prošly střevní stěnou do krevního řečiště i ve svém nedokonale rozloženém stavu a jsou tedy rozpoznány imunitním systémem jako cizorodé látky.

 

zdroj obrázku ELISA : www.wikipedia.cz

zdroj obrázku FD: www.food-detective.cz