Články

VÁPNÍK 1/2: Rostlinné vs. živočišné zdroje vápníku - kde je pravda?

Na složení našeho těla se podílí asi 20 různých minerálních látek a to cca ze 4-5 % hmotnosti našeho těla. Vápník je z nich nejvíce zastoupený minerál v našem těle a z oněch výše uvedených procent tvoří téměř polovinu! Tento minerál si zkrátka zaslouží naší plnou pozornost...

Vše, co byste měli vědět o obědech

Na rozdíl od jiných národů, např. Britů, kteří obědvají studená jídla (často jsou to různé sandwiche a wrapy) a jejichž hlavním chodem je až teplá večeře, u nás, v České republice, tvoří tradičně to hlavní, teplé jídlo dne většinou oběd.

VEJCE - nebojte se jich!

Vejce byla dlouhou dobu považována za potravinu ne úplně vhodnou. Odborníci na výživu a vědci v nás zakořenili pocit, že vejce obsahují spoustu cholesterolu, který přispívá k rozvoji aterosklerózy, a tudíž bychom je měli konzumovat s velkou opatrností. Tyto vypuštěné informace měly za následek pokles spotřeby vajec jako komodity. Aktuálně však vejce zažívají revoluci – názor na ně se velmi zmírnil a my se jim už nemusíme vyhýbat tak, jak nám bylo kázáno dříve.

Volné radikály

V minulém příspěvku jsme zavedli řeč na antioxidanty. Zmínku si zalouží ale i volné radikály, které jsou jakýmsi protipólem antioxidantů a vlastně entitami, proti kterým antioxidanty bojují. Stejně jako antioxidanty nejsou jen `dobré`, tak ani volné radikály nejsou jen ty `zlé`.

Smoothie, šťávy, freshe....aneb na co si dávat pozor u tekuté stravy

K létu patří lehká strava, a proto nejčastěji volíme pokrmy na bázi zeleniny a ovoce, k nimž patří i různé freshe, koktejly a tzv. smoothie. Konzumace „tekuté stravy“ a následné trávení s sebou přináší ale několik věcí, na které je třeba si dávat pozor. Inspirujte se, abyste příště už věděli, jak na to :)

Lepek - je lavina odmítání jeho konzumace oprávněná?

Před několika lety by napadlo jen málo lidí, kteří netrpí celiakií nebo alergií na lepek, aby ze svého jídelníčku dobrovolně gluten vyřadili...Celiaci byli, řekněme, "komunita" a o lepku se veřejně moc nemluvilo. Nyní? Přečtěte si sami...

Vše, co byste měli vědět o snídaních

Snad žádné jídlo nevzbuzuje takové dohady jako právě ony snídaně – máme snídat, nemáme snídat, co je vhodné, co není vhodné, můžeme k snídaním sníst opravdu vše a jsou vůbec vhodné snídaňové cereálie?

Mrkvánky s povidly

Nejlepší záležitost poslední doby - mrkvánky s povidly! Nejsou sice light, zero calorie, low fat a tak podobně, za to jsou bez přidaného cukru! Skvěle se hodí na snídani, svačinu a nebo jen tak k odpolední kávě na chuť. Sice si je můžete koupit ve zdravé výživě, jsou ale horko těžko k sehnání. Domací jsou stejně tak 100x lepší! Recept - na vlastní nebezpečí :)

Goji - superpotravina a elixír mládí

Výživa je prokázaným nástrojem, který nám slouží ke zkvalitnění života. Existuje spoustu tzv. „superpotravin“, které jsou našemu zdraví v různé míře velmi prospěšné a mohou zmírnit a potlačit projevy stárnutí organismu. Jednou takovou superpotravinou je i Kustovnice čínská, známá jako goji [godži].