Články

Serotonin – hormon štěstí a dobré nálady

Je květen. Vycházíte ven, vše voní, bují, kvete a ptáci zpívají ostošest. Svěží vzduch vás obklopuje jako peřina. Slunce svítí a dává najevo svou sílu. Nadechnete se a pod tou záplavou slunečních paprsků a euforie se sami pro sebe usmějete. Venku panuje neskutečná energie a vaše tělo to cítí. Právě jste zažili něco, co způsobilo, že se ve vás vyplavil hormon štěstí, lásky a radosti – serotonin...

Odborná recenze: SMOOTHIE od RESTART ENERGY

Restart Energy, český výrobce funkčních a proteinových výrobků, mě požádal o recenzi instantních smoothie tří příchutí jahoda, malina a mango-pomeranč. Jak si produkty stojí? Tady je hodnocení!

Jak se stravovat při nočních směnách

Práce zahrnující noční směny je pro organismus velmi náročná, protože narušuje přirozené biorytmy a jde proti přirozeným cyklům některých hormonů v našem těle (např. leptin, melatonin aj.). Jak si ideálně pomoci stravou a zmírnit tak neblahé dopady na náš organismus?

Recenze: Rostlinné náhražky/alternativy jogurtů

Na FB stránce přispívám malými recenzemi jednotlivých produktů. Dala jsem je dohromady do jednoho článku, takže zde naleznete hodnocení 5 rostlinných jogurtů různých značek. Minirecenze je zcela nezávislá.

Jarní úklid v jídelníčku

Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. A tohle může být s nadsázkou i cesta k tomu, jak vyčistit svůj jídelníček jednak od potravin, které vašemu tělu nedělají dobře, a jednak od potravin, které tam z různých důvodů nepatří. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…

Jsme vůbec ještě schopni zdravého vztahu k jídlu?

Jedním ze silných faktorů, jak se udržet zdravými, štíhlými, v dobré kondici a samozřejmě s dobrou náladou je naše stravování. Jsem ze srdce ráda, že se lidé začali zajímat o zdravou stravu – o její čistotu, kvalitu, o složení, o množství. Nezačíná se ale pomyslná hranice zdravého přístupu překlápět? Nezačínáme se již s těmi výživovými doporučeními točit v kruhu?

Tukofóbie je pryč – konečně...

Dlouhá léta bylo tukům dáváno za vinu, že pomalu a jistě roste počet obézních lidí na této planetě. Vejce byla tabu, máslo bylo tabu a light potraviny zažívaly boom. Ghí ještě nikdo neznal. O dvě dekády později tuky milujeme a zdravý rozum se opět navrací..

Buďte laskaví... ke svému střevu

Pojem mikrobiom označuje celkové mikrobiální osídlení našeho těla. Pojem mikrobiální zase zahrnuje veškeré bakterie, viry, kvasinky, ale i prvoky či houby. Stejně jako jsou různé ekosystémy na naší planetě osídleny odlišnými druhy rostlin a živočichů, jsou i různé části našeho těla osídleny různými společenstvy z řad mikrobů....

Zdravá výživa jako elixír mládí

Mládí je krásná věc. Cítíme se mnohdy bezstarostně, jsme plní ideálů, tužeb a vizí růžové budoucnosti. Malujeme si, jak budeme úspěšní a vždy dokážeme vše, co si umaneme. Rady starších nás mnohdy nezajímají, máme vlastní hlavu. Myslet do budoucna? Teď ne, teď jsme tady a teď a co bude za dvacet let nás nezajímá. V tomto stavu mysli je těžké si uvědomit, že pokud chceme být zdraví co nejdéle, musíme s určitými životními opatřeními začít už velmi brzy.