Strava jako lék

Jsem ráda, že se v posledních letech výrazně zlepšila strava ve školách a školkách. Nyní si myslím, že jsou na řadě nemocnice, protože i tam je stav stravování pacientů alarmující... V institucích, kde se snažíme lidi léčit, přece nemůžeme podávat něco, co jim vlastně škodí....

Mám to štěstí, že se mně, mé rodině i mým přátelům nemocnice vyhýbají obloukem. To, že kvalita stravování v nemocnicích JE problém, samozřejmě vím a tento stav mi vadí. Nyní jsem však s tímto "stavem" byla konfrontována o něco blíže a to mě donutilo sepsat tento článek. Můj rozum zkrátka nedokáže pochopit, proč v institucích, kde se léčíme za pomoci léků, složitých operací, cétéček, rentgenů a nejrůznějších technologických vymožeností... se také neléčíme za pomoci něčeho tak esenciálního, jako je zdravá a plnohodnotná výživa?

Pakliže má tělo nějaký neduh, nějaký problém, nějakou nemoc, zranění, ukazuje nám, že je něco v těle špatně. Naše tělo je téměř dokonalý stroj, který má silné a velmi efektivní detoxikační a reparační procesy, které jsou doplněny bariérou imunitních reakcí. Ke svému fungování potřebuje sehraný, na počet obsáhlý tým, který bude spolupracovat, aby dosáhl co nejlepších výsledků. Tento tým pak řídí buněčné procesy, které jsou téměř filharmonickým koncertem chemických reakcí.

Ať už se v nemocnici ocitneme díky zlomené noze, ledvinovým kamenům, onkologickým onemocněním či onemocněním srdce a cév, náš organismus se potřebuje hojit a uzdravovat. Potřebuje kvalitní živiny, vitamíny a minerály, fytochemikálie a základní tekutinu - vodu. Potřebuje zdravou racionální stravu. To vše se stává palivem a pohonem a také mobilizací pro navrácení se do stavu zdraví.  

Ne každý pacient si může dovolit jíst ve svém stavu stejně, a tak byly vymyšleny nemocniční diety, které respektují potřeby pacienta. To je asi tak jediné, co se ze stravy výživy řeší. Pak už to stačí poskládat tak, aby to sedělo a je hotovo. Před rokem 1990 bych řekla fajn. V roce 2017 říkám - PROBUĎTE SE! V institucích jako jsou nemocnice, kde se mají léčit lidé se přece nemůže k snídani podávat bílá houska s máslem a taveným sýrem..!? Já samozřejmě chápu, že hlavní prioritou je dostat do pacienta energii a patřičné % bílkovin, sacharidů a tuků (samozřejmě dle tabulek...) a za co nejmenší cenu. Je to ale to hlavní, co tělo potřebuje? Neměly by tělu být dodávány hlavně vysoké dávky vitamínů, mikroprvků a fytochemikálií, které velmi významně podpoří reparační, detoxikační a i imunitní procesy?

Zde na fotce níže je základní nemocniční snídaně (tzv. dieta 3), která byla podávána 20.10.2017 (nechci jmenovat instituci). Jak na vás působí? Já vidím mrtvo, nevidím život, vidím mouku, nasycený tuk, cukr v pytlíčku... Možná tak to vejce je zde nejhodnotnější složkou celé snídaně. Loupejte si ale vejce natvrdo v takových podmínkách... Proč pacienti nedostávají výživné pokrmy, které obsahují sacharidy s nízkým glykemickým indexem, ale obyčejné bílé pečivo? Připravit pro pacienty zcela základní ovesnou kaši, ať už je z kvalitního instantního premixu či připravená ze základních surovin, mi prostě nepřijde jako nadlidský úkol? Všeho všudy se do 25 Kč na porci jistě vejdeme. Ale problém je to počítání, jestli se vejdeme do tabulky, že?

 

Co je má optimistická představa?

Chtěla bych, aby strava pacienta respektovala problém, se kterým v nemocnici je.

Chtěla bych, aby pacienti, kterým se hojí pohybový aparát, dostávali stravu bohatou na dobře vstřebatelný vápník, hořčík a vitamín D a nedostávali takové věci jako jsou např. tavené sýry...

Chtěla bych, aby staří lidé, kteří jsou odkázání na kašovitou až tekutou stravu, dostávali nutričně vydatné zeleninové a ovocné šťávy, smoothie a výživné zeleninové polévky.

Chtěla bych, aby pacienti s poruchami příjmu potravy nebyli vykrmování 6-7x denně jako nějaké husy pomocí rohlíků, knedlíků a tatranek (opět tvrzení na základě zprostředkované zkušenosti). Hlavním cílem je vždy pacienta vykrmit na nějakou požadovanou hmotnost. Naučit ho se racionálně a plnohodnotně se stravovat? To už bychom chtěli moc...

Chtěla bych, aby pacienti s onkologickým onemocněním dostávali stravu bohatou na fytochemikálie všeho druhu, které, jak víme, mají silné chemopreventivní a protektivní účinky. Plátek masa, rýže a UHO opravdu nestačí.

Chtěla bych, aby si ředitelé nemocnic jakožto zmocněné osoby, uvědomili, jak strašně důležitá strava pro pacienty a jak velký vliv má na jejich léčbu. Aby se snažili vyčlenit materiální prostředky na zlepšení kvality stravy.

Chtěla bych, abychom se poučili od nejčastěji západních států, kde je kvalita nemocniční stravy často naprosto nepoměrně vyšší (argument "cena" neberu...).

Chtěla bych, aby si naše společnost uvědomila, že nutričně plnohodnotná a kvalitní strava je pro zdravého člověka prevencí a pro nemocného léčbou.

 

Publikoval(a): Michaela Bebová 21. října 2017 21:15

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA 750 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • diskuze a stanovení cílů klienta

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 1500 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Vypracování individuálního specifického jídelníčku na 7 dní 1800 Kč

  • sportovní jídelníček
  • zdravotní omezení
  • alergie, nesnášenlivost potravin
  • redukční jídelníček apod.

Samostatná konzultace

  • konzultace: po skypu (emaily) 400 Kč
  • konzultace: osobní setkání 650 Kč
(zhodnocení pokroku, konzultace dle potřeb klienta apod.)

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 300 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 700 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a Workshopy

1. Lektorská činnost dle požadavků klienta (90 min) 1500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

2. Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 2500 Kč

  • odborné přednášky na téma výživy a zdravého životního stylu

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 3 měsíce (4 konzultace)
Cena: 3 500 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • úvod do problematiky výběru vhodných potravin, asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace: představení a zařazení nových potravin, konzultace fyzické aktivity apod.
  • 1 výstupní konzultace + analýza

Program INTENSIVE

Tento program je vhodný pro klienty, kteří mají vážný zájem o změnu stravovacích návyků a chtějí být vedeni na odborné úrovni po delší dobu. Cílem klienta je změna dosavadních stravovacích návyků pro vlastní spokojenost, redukce hmotnosti nebo aktivní zájem o nastolení zdravého životního stylu.

Délka programu: 6 měsíců (5 konzultací)
Cena: 5 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • úvod do problematiky výběru vhodných potravin, asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • konzultace fyzických aktivit: stanovení optimálních tepových frekvencí, výživa při sportu apod.
  • 2 průběžné konzultace: představení a zařazení nových potravin, konzultace fyzické aktivity, progres v rámci programu, suplementace apod.
  • 1 průběžná analýza TANITA
  • výstupní konzultace + závěrečná analýza a měření

Program LIFE

Tento program je vhodný pro klienty, kteří mají zájem být dlouhodobě odborně vedeni a hlídáni v oblasti zdravého stravování a životního stylu a vyžadují nad sebou „pevnou ruku“. Program zahrnuje možnost online konzultace dle aktuální potřeby. Cílem klienta je životní až doživotní přechod na zdravé stravování a zájem o udržení si kvalitního životního stylu.

Délka programu: 12 měsíců (8 konzultací)
Cena: 9 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • úvod do problematiky výběru vhodných potravin, dva asistované nákupy v prvních 3 měsících programu a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • možnost odborné konzultace po emailu /skypu/ po celou dobu konání programu
  • konzultace fyzických aktivit: stanovení optimálních tepových frekvencí, výživa při sportu apod.
  • 5 průběžných konzultací + 5 průběžných analýz během celého programu: představení a zařazení nových potravin, konzultace fyzické aktivity, progres v rámci programu, suplementace apod.
  • výstupní konzultace + závěrečná analýza a měření

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.