Články

Recept: Dýňový koláč „pumpkin cake“

Porce: 8
Doba přípravy: 1 hod + chlazení
Označení: vegetariánské
Ingredience

  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 120 ml řepkového oleje
  • 2 bio nebo domácí vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 30 g kokosového cukru
  • 200 g pyré z dýně hokkaido (čistá upečená dýně, rozmixovaná s trochou vody do hladkého pyré)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Na krém

  • 1 balení Philadelphie (175 g)
  • 40 ml javorového sirupu
  • 1 balení vanilkového cukru

Na posypaní

  • Sense coco kokosové lupínky

Pozn. Můžete použít i ricottu, ale Philadelphie má nejvhodnější konzistence. Je to jako když místo mascarpone do tiramisu použijete tvaroh a smetanu.

Postup
  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 22 cm si vymažte olejem a vysypte lehce moukou.
  2. V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience mimo cukrů. V druhé míse vyšlehejte vejce s olejem a postupně i s oběma cukry. Na závěr vše spojte a vmíchejte i dýňové pyré.
  3. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30–35 min. Ke konci zkontrolujte špejlí a poté vyndejte.
  4. Mezitím, co koláč chladne, si připravte krém. V misce vyšlehejte krémový sýr se sirupem a vanilkovým cukrem. Vychladlý korpus pak rovnoměrně potřete a na závěr posypte kokosovými lupínky. Dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny a pak můžete podávat.