Buďte laskaví... ke svému střevu

Pojem mikrobiom označuje celkové mikrobiální osídlení našeho těla. Pojem mikrobiální zase zahrnuje veškeré bakterie, viry, kvasinky, ale i prvoky či houby. Stejně jako jsou různé ekosystémy na naší planetě osídleny odlišnými druhy rostlin a živočichů, jsou i různé části našeho těla osídleny různými společenstvy z řad mikrobů....

Většinou klademe důraz na to, co jíme, aby daná potravina případně odpovídala zdravé výživě. Stejně tak následně očekáváme, že naše tělo ji s radostí přijme a efektivně využije. Dbáme na to, aby byla případně čistá, omytá či správně zpracovaná a aby plus mínus odpovídala společenským zvykům (běžně si doma nevaříme žížaly nebo nesypeme na špagety slupky od brambor). Občas ale zapomínáme, že je to hlavně naše tělo – konkrétně trávicí trakt, ještě podrobněji – střevo, které rozhoduje o tom, co, kolik a jak efektivně rozloží a využije. Pro to, aby mohla naše střeva správně fungovat, je potřeba, aby byla v dobré kondici, zdravá a byla hostitelem pro širokou škálu symbiotických bakterií, které obývají náš trávicí trakt.

Mikrobiom a jeho důležitá část – střevní mikroflóra

Pojem mikrobiom označuje celkové mikrobiální osídlení našeho těla. Pojem mikrobiální zase zahrnuje veškeré bakterie, viry, kvasinky, ale i prvoky či houby. Stejně jako jsou různé ekosystémy na naší planetě osídleny odlišnými druhy rostlin a živočichů, jsou i různé části našeho těla osídleny různými společenstvy z řad mikrobů. My všichni jsme nositelé miliard těchto malých tvorečků, které nás co do množství genetické informace mnohonásobně převyšují. O mikrobiomu lze v podstatě říci, že je to další orgán, který plní takovou nad-funkci a prolíná se celý tělem, někteří odborníci mu s oblibou říkají druhý mozek. Z toho důvodu si určitě zaslouží naši pozornost.

Střevní mikroflóra představuje nejvýznamnější část mikrobiomu o průměrné hmotnosti 1,5 kilogramu! Metabolismus symbiotických (probiotických) bakterií je nedílnou součástí našeho trávení. Bakterie v hojné míře fermentují rozpustné vlákniny rostlinné stravy, která pro ně slouží ve své podstatě jako tzv. prebiotikum, tedy potrava. Z toho důvodu by pro nás měl být příjem vlákniny naprosto neopomenutelnou záležitostí, neboť se i mimo výživy podílí na správném a plynulém chodu střevního obsahu. Střevní flora každého člověka se liší a je velmi závislá na celkovém stylu stravování, jestli je člověk spíše masožravec, co si dopřává nadbytek alkoholu a cukrů, nebo naopak spíše býložravec, který má ve svém jídelníčku velké množství rostlinné stravy.

Mikrobiom, imunita dneška

Ještě před několika lety znamenalo střevo v první řadě místo, kde dochází k hlavnímu rozkládání a vstřebávání živin a také místo, kde probíhá „ta špinavá práce“. Až v poslední době se se stále větším důrazem poukazuje na důležitost funkce střeva i v jiných ohledech, které dlouhou dobu zůstávaly ve stínu. Kromě trávení se totiž střevní část mikrobiomu zúčastňuje imunitních reakcí. Hraje tedy určitou roli v imunitním systému a má následný vliv na mnoho zdravotních neduhů spojených s výživou moderního světa. Povaha, rozmanitost, množství a celková rovnováha či nerovnováha (dysbióza) mezi „hodnými“ a „zlými“ mikroby má velmi pravděpodobně přímý vliv na rozvoj obezity, zánětlivých a autoimunitních onemocnění, metabolických defektů, ale hlavně i přecitlivělostí na širokou škálu alergenů. Jednoduše řečeno, pokud nebude vyrovnané a zdravé vaše střevo a váš střevní mikrobiom, můžete se neustále potýkat se zdravotnímu neduhy a nemocemi často neurčitého charakteru nebo nemocemi, jejichž spojitost se střevem byste těžko hádali.

Co našim střevům škodí?

Jestli něco naší střevní mikroflóře opravdu škodí, tak je to užívání antibiotik. Antibiotika mají v těle za úkol vybít nežádoucí bakteriální nákazu, rozmnožené bakterie, které v danou chvíli tělu neprospívají. Antibiotika ale během užívání vybíjejí i naše symbiotické hodné bakterie a zanechávají za sebou lidově řečeno velkou paseku. Antibiotika jsou bezpochyby léky, zachraňující život a považujeme je za milníky v oblasti medicíny. Jejich užívání je ale v posledních letech tak velké a často tak zbytečné, že si jednak patogenní organismy vytvářejí antibiotickou rezistenci a jednak před nimi ztrácíme tak potřebnou pokoru. Vždy tedy zvažte (a tyto otázky můžete v lehkých případech klást i svému doktorovi), zdali jste si 100 % jistí, že máte bakteriální infekci, na které antibiotika zabírají nebo zdali nechcete dát možnost vašemu imunitnímu systému, aby se s infekcí vypořádal sám. Pakliže antibiotika užíváte, vždy k nim berte silná probiotika a ještě minimálně měsíc po jejich užívání se poctivě a pravidelně zařazujte potraviny s podpůrným vlivem pro střeva – kvašenou zeleninu, zakysané mléčné produkty a potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny. Ty jsou samozřejmě prospěšné i zcela obecně po celý rok.

Významný podíl na zdraví našich střev má také nevhodná strava. Průmyslově upravené potraviny, některá aditiva nebo nadbytek jednoduchých cukrů. Zlozvyky, kterými našim malým přátelům velmi škodíme. Neprospívá nám ani ignorace některých neduhů, se kterými žijeme, ale je nám za těžko je řešit. Např. pokud vám nedělají dobře mléčné výrobky a vy to přecházíte, nebo pokud trpíte pravidelnými průjmy a stále to přisuzujete stresu. Pakliže tedy víte, že něco není v pořádku, neignorujte to a nechte se raději vyšetřit. Obyčejné vyšetření a následná úprava stravy může velmi zkvalitnit váš život a vyřešit vaše problémy a přitom stačí tak málo.

Jestli my Češi máme s něčím problém, tak je to jednoznačně spotřeba alkoholu. Nadměrná konzumace alkoholu jednoznačně vede k narušování střevní mikroflóry a v konečném důsledku může vést až k tzv. syndromu propustného střeva. Pokud o sobě tedy víte, že pijete alkoholu více, než je zdrávo, omezte ho.

Možná vám to bude připadat jako zvláštní spojení, ale i stres je výrazným hybatelem stavu našich střev. Stres obecně má mnohovrstevnaté účinky na náš organismus. Pokud jste ve stresu tělo mobilizuje energii k „útěku“  a naopak se snaží potlačit ostatní tělesné reakce. Jedním z procesů je také samotné trávení. Stresové hormony způsobí, že krev je více vháněna do periférií a také, že se začne zpomalovat trávení. Nižší trávicí obrat, nižší produkce trávicích šťáv a odkrvní pak narušuje přirozenost trávení.

Závěrem...

Pokud jste doposud brali vaše střevo jen jako trubici, vedoucí od jednoho konce ke druhém, je čas na změnu. Začněte na něj koukat s větší pokorou, laskavostí a schovívavostí, jako na něco, co je domovem miliónů malých mikrobů, které se vám často snaží jen pomoci. Stačí malé změny v chování, které ale mohou způsobit velké změny ve vašem životě.

 

Vyšlo v Jóga DNES leden/únor 2019
Foto: Shutterstock.com

Publikoval(a): Michaela Bebová 23. listopadu 2019 13:12

Diskuze


O mně

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně - z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v našem těle. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám, které se na nás tlačí ze všech stran a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení. Pokud totiž chceme dosáhnout nějakého cíle, ať už je to zhubnutí či celková změna života a životního stylu, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Biochemička

RNDr. Michaela Bebová

michaela@biochemicka.cz


Dosažené vzdělání

2017

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - obhajoba rigorózní práce na téma
Interakce vybraných flavonoidních sloučenin s biotransformačními enzymy

2015

Certifikovaný poradce pro sportovní výživu (ATAC)

2014

Certifikovaný výživový poradce: Poradce pro výživu a suplementaci (ATAC)

2009-2014

Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze - bakalářské a navazující magisterské studium: obor Biochemie

Studijní specializace: doplňky stravy jako modulátory potravních karcinogenů v rámci 2. fáze biotransformace, studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik

2012/2013

Semestrální pobyt na vysoké škole Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), University of Applied Sciences, Life Sciences, Holandsko
studijní specializace: studium karcinogeneze

Konzultace a poradenství ve výživě

Věnuji se poradenství v oblasti výživy a zdravého životního stylu s individuálním přístupem ke každému klientovi.

Mým cílem je dovést vás ke zdravé výživě tak, abyste k tomu dospěli svou vlastní cestou – kladu tedy důraz na to, abyste věděli, PROČ některé věci jsou nebo nejsou dobré, zdravé nebo nezdravé, případně nutné a nezbytné. Pokud totiž chceme dosáhnout trvalé změny životního stylu včetně výživy, vše vždy začíná v hlavě - změnou našeho myšlení.

Náplň konzultací

Při prvním osobním setkání zanalyzujeme dosavadní jídelníček, společně si popovídáme o aktuálním zdravotním stavu, stravovacích návycích a hlavně cílech, kterých byste rádi dosáhli. Podle cíle pak společně začneme pracovat na úpravách jídelníčku, budou vám poskytnuty podněty ke změnám, na kterých budeme pracovat. Obdržíte konkrétní příklad stravovacího plánu na míru a obecná doporučení. Bude provedena základní analýza vašeho těla (množství tuku, podíl svalové hmoty, bazální metabolismus apod.)

Další plán a konzultace jsou řešeny individuálně na základě domluvy a cíle.

Pokud jste se rozhodli, že chcete trvale změnit svůj aktuální životní styl a jako bonus i vyřešit některé běžné zdravotní obtíže, kontaktujte mě prostřednictvím webového formuláře níže.

Ceník

Konzultace a poradenství ve výživě

Vstupní konzultace + analýza na přístroji TANITA (90 min) 1350 Kč

  • zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku
  • stanovení základních tělesných parametrů a zdravotního stavu pomocí přístroje TANITA (% tuku v těle,
    podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, bazální metabolismus apod.)
  • stanovení cílů klienta a nastavení plánu

Vypracování individuálního výživového plánu a suplementace 2500 Kč

  • analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu
  • vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu
  • návrh suplementace (pokud je třeba)
  • vypracování ukázkového jídelníčku

Samostatná konzultace dle potřeby klienta (60-90 min) 990 Kč

Konzultace po Skypu či telefonu (60-90 min) 650 Kč

Kontrolní přeměření tělesných parametrů na přístroji TANITA 500 Kč

Asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách (cca 90 min) 1200 Kč

  • Praha
  • návštěva supermarketů, obchodů se zdravou výživou; podrobný rozbor jednotlivých sekcí s výkladem

Semináře a lektorská činnost

Lektorská činnost dle požadavků klienta – do 60 min 2500 Kč

Lektorská činnost dle požadavků klienta – 90 min 3500 Kč

Lektorská činnost dle požadavků klienta v AJ (90 min) 5000 Kč

Vícehodinové přednášky – dle individuální domluvy

(cestovné – po Praze zdarma, mimo Prahu 6 Kč/km)

Speciální programy

Program FIRST STEP

Tento program je „nakopnutím“ pro klienty, kteří se odhodlali skončit se svým dosavadním životním stylem plným nezdravého jídla, stresu a pasivity a rozhodli se radikálně změnit svou životosprávu. Cílem klienta je radikální změna kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, redukce hmotnosti nebo pomoc do začátku.

Délka programu: 4 měsíce (3 konzultace)
Cena: 7 390 Kč   5 900 Kč

Program zahrnuje:

  • vstupní konzultace: zhodnocení zdravotní anamnézy a dosavadní životosprávy na základě předloženého jídelníčku, životospráva, stanovení cíle klienta
  • analýza na přístroji TANITA: stanovení základních tělesných parametrů (% tuku v těle, podíl svalové hmoty, množství viscerálního tuku, % vody v těle, hmotnost kostí, stanovení bazálního metabolismu apod.)
  • vypracování individuálního výživového plánu a suplementace (tištěná verze) s doprovodnou konzultací: analýza dosavadního stravování a zdravotního stavu, vyhodnocení a sestavení nového stravovacího plánu, návrh suplementace (pokud je třeba), vypracování ukázkového jídelníčku
  • asistovaný nákup a orientace v /ne/zdravých potravinách
  • 1 průběžná konzultace
  • 1 výstupní konzultace + analýza

* Uvedená nabídka není veřejným příslibem a služby mohou být odepřeny.
Místem poskytnutí služeb je Praha.

Při programu zakoupeném pro dvojici (pár apod.) poskytuji na set dvou balíčků 15 % slevu.

Ceník je platný od 12.9.2019