Články

Recenze: Rostlinné náhražky/alternativy jogurtů

Rostlinné dezerty v DM – kokosový a kešu


 

Velmi pěkný design, ale vnitřek nic moc...

Klady:
+ veganské jogurtové kultury (je to výrobek, který je fermentovaný)
+ přiměřená cena oproti konkurenci (do 30 Kč)
+ BIO
+ relativně fajn složení, není tam palmový olej, pouze kokosový tuk
+ je to UHT, takže nemusí být v ledničce, pro lidi s omezením, kteří si třeba musí alternativy různě vozit, je to tak o starost navíc, pravda je, že chuťově prostě musí být vychlazný..

Zápory:
- nutričně se nejedá o hodnotnou potravinu, je celkem zajímavé, že i když má produkt gramáž 160 g, množství živin je vlastně minimální
- nedoplněno o vitamíny ani minerální látky (B12, Ca apod.)
- chuťově - pro mě naprosto nepředstavitelné, že bych jedla samotné...ale lze použít v kombinaci s něčím, pak už to "nějak chutná". 
- převážná hmotnost výrobku je voda zahuštěná škrobem, 7 % kokosové složky, případně 14 % kešu složky

Nouzovka nebo pro člověka, co nemůže mléčné výrobky jako "náhražka" OK, ale jinak nemohu doporučit jako součást racionální zdravé výživy.

Kokosové jogurty SENSE COCO

Foto: sensecoco.com/cz

Pokud jste ještě nezaznamenali unikátní kokosové jogurty se speciální patentovanou veganskou kulturou z kokosového mléka, pak bych vám je tímto velmi ráda představila. Na trhu je mnoho podobných kokosových alternativ, které svým složením rozhodně nemohou konkurovat. CURO je složené z veganské jogurtové kultury, 98,5% bio kokosového mléka a 1,5% tapiokového škrobu. Nic víc, ani nic míň.

Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete konzumovat kravské, kozí či ovčí jogurty, pak tyto jogurty opravdu dobrou volbou a mohu je doporučit.

Real food bílý kokosový

Obecně mám problém s potravinami, které fungují jako náhražky, protože minimálně v 80 % procentech případů živiny NENAHRAZUJÍ, ale nahrazují jen "hmotu" na kterou jsme zvyklí. Mnoho alternativně se stravujícíh lidí či lidí s nejrůznějšími alergiemi a intolerancemi se pak začínají stravovat "jako" racionálně na principu náhražek a mylně se domnívají, že tudy vede zdravá cesta. Tento produkt obsahuje hlavně vodu a na 125 g celých 19,5 g kokosového extraktu (?). Zbytek je cukr, škrob, vláknina a jako bonus jogurtová kultura. Co se týče chuti, tak je to velká bída :/ Málo kdy něco nedojím...a tohle byl bohužel ten případ. Cena? 19,90 Kč

Bohužel další z produktů "zdravé výživy", který je i pro lidi, co nejí nebo nesmí mléčné výrobky, naprosto zbytečný.

Nemléko nejogurt

48 Kč za 125 g nejogurtu je kvalitativně i chuťově úměrné. I přesto však cena/výkon zůstává luxusním dezertem. Nejogurt mě mile překvapil chutí i konzistencí a za celkovou vyladěnost mu rozhodně dávám jedničku. Jediné, co bych si dokázala představit lepší je ten jahodový džem naspodu.
Složení: mandlový nápoj (voda, jádra mandlí 20 %, datle), jahodový džem 16 % (jahody 50 %, koncentrovaná jablečná šťáva, zahušťovadla: agar, přírodní citrusový pektin), tapiokový škrob, jogurtové kultury.
Ve skleničce získáte celých 5,5 g bílkovin z mandlí což je fér množství. Obsah tuků je ale vyšší – ve skleničce sníte celých 13,25 g tuku, nutno ale zdůraznit, že hlavně nenasycených.

Tuto náhražku jogurtu i vzhledem k výživovým hodnotám mohu doporučit.

Alpro bílý s kokosem (Rostlinné alternativy jogurtu Alpro)

foto: alpro.cz

Přiznám se, že chuťově a celkovou konzistencí mi Alpro vyhovuje ze všech nejvíce a to jak jogurty tak rostlinná mléka. Jogurty navíc prošly sympatickou změnou a to snížením množství přidaného cukru. Nejsou tedy nesmyslně přeslazené, je tam jen pár gramů, které dodají lahodnou chuť - konkrétně 2,1 g na 100 g. Jako další bonus zde je přídavek vitamínů a minerálních látek – a to hlavně vápníku 120 mg na 100 g. Dále zde je trochu vitamínu D a případně B12. A dalším pozitivem je nepochybně obsah bílkovin – v případě bílý s kokosem je to 3,9 g na 100 g, což je oproti konkurenci často mnohem více. Negativní stránkou zůstávají aditiva, i když se nejedná o nic zásadně škodlivého a nutno říct, že receptura se už také upravila – regulátory kyselosti (kyselina citronová, citronan sodný), stabilizátor (pektiny). Alpro obsahuje jogurtové kultury (S. thermophilus, L. bulgaricus).

Zatímco dříve byly tyto výrobky cenově nedostupné, s rostoucími cenami a rostlinným sortimentem se vlastně dostaly do kategorie skvělý poměr cena ku výkon. Svou cenu, co já si pamatuji, drží už 10 let stejnou. 500 g 59 Kč nebo 69 Kč.

Tuto alternativu jogurtu můžu doporučit.

 

Foto úvod: Shutterstock