Články

Jahelník se sušenými švestkami

Musím říci, že nejvíce mi jahelník chutná ještě ve formě kaše, než ho naliji do formy. Je to tak slaďoučké a dobré, že bych to nejraději jedla jen tak, jak to je ! :) Vždycky ale přežije a pak je to jedna báseň.

Jáhly jsou v podstatě loupané proso a jejich nejčastější úprava je právě do podoby jahelníků nebo kaší. Jsou velmi vydatné, obsahují hodně vlákniny a neobsahují lepek, proto jsou ideálním spetřením vašeho kuchařského umění.

Tady je recept.

Ingredience (dortová forma – průměr 24 cm):

  • 200 g jáhel
  • 750 ml mandlového nápoje
  • 100 g sušených švestek
  • 50 ml javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • máslo na vymazání, kokos na vysypání

 

Postup

Jáhly nejprve důkladně propláchněte a spařte třikrát horkou vodu, abyste je zbavili hořké chuti. Poté postupně přilévejte mandlové mléko a vodu a za občasného míchání vařte dokud se nevytvoří hustá kaše (cca 20 min). Hrnec odstavte a přilijte javorový sirup, přisypte pokrájené sušené švestky, skořici a důkladně vše promíchejte. Do vymazané a vysypané dortové formy vlijte vzniklou směs a pečte při 180 °C asi 35 min.

 

Foto: Shutterstock