Články

RECEPT: Domácí pohankové krekry

Porce: zhruba 30 krekrů

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 150 g hladké pohankové mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 60 g másla
  • 80 g podmáslí + trocha vody (3 lžíce)
  • žloutek na pomazání
  • na posyp: hrubozrnná sůl, sezamová semínka, dýňové gomasio, sušený česnek, konopná semínka + dle chuti

 

Postup

1. Mouky prosejte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo, podmáslí, trochu vody a vypracujte tuhé těsto.

2. Těsto si rozdělte na dvě poloviny (pokud máte velký vál, můžete vyválet i jednu celou placku, lepší je však půlkách) a vyválejte na zhruba 3 mm tlustou placku. 

3. Vykrajujte ideálně hranatým vykrajovátkem na sušenky, použít ale můžete téměř jakékoliv tvary (...i od vánočního cukroví:). Pokládejte na pečící papír, potřete žloutkem a posypejte solí a semínky. Ta můžete buď různě kombinovat nebo na každý krekr použít jiné. Zbytky těsta pak na konci zpracujte dohromady a ještě vykrojte menší kousky.

4. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 15 minut.

 

 

 

 

Inspirace byla převzata na blogu http://cookingwithsusa.blogspot.cz/