Články

RECEPT: Čistozrnný chléb

Čistozrnný chléb má oproti běžnému pečivu mnoho benefitů:
  • chlebík je nízkoglykemický a nízkosacharidový v porovnání s běžným chlebem
  • je v něm opravdu hodně vlákniny, takže i 3 plátky vám doplní alespoň 1/3 DDD (DDD = 30 g)
  • semínka dodají omega-3 mastnou kyselinu ALA, takže opět v jedné porci 3 plátků máte svou denní porci omega-3
  • je vydatný, takže nesníte na posezení celý bochník, jako např. u čerstvého pšeničného chleba...
  • má vysokou energetickou denzitu, takže je vhodný i jako svačina při nízkosacharidovém stravování např. na lyže
  • je přirozeně bezlepkový, bez vajec, bez mléka, bez pšenice
  • jeho příprava je strašně jednoduchá, vydrží vám i zamrazený v mrazáku po jednotlivých porcích
  • je tak strašně dobrý, že vám běžné pečivo nebude chybět 

 

Ingredience jsou na 1 bochníček (cca 500 g), používám skleněnou formu 15x11 cm

Ingredience 

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g drcených lněných semínek
  • 25 g pokrájených vlašáků
  • 125 g slunečnicových semínek
  • 15 g chia semínek
  • 12 g psyllia
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli (cca 5–6 g) 
  • 180 ml vody

 

Postup

Všechny suché ingredience včetně soli nasypte do mísy a důkladně promíchejte. Poté přidejte tekutý med, rozehřátý kokosový olej a vlažnou vodu. Vše důkladně promíchejte. Hmotu přendejte do formy, povrch uhlaďte a nechte 1 hod a 20 min stát v pokojové teplotě, aby semínka nabobtnala. Poté vložte do trouby a pečte 25 min na 200 °C. Pomocí rukavic bochníček z formy vyklopte a dejte ho zpět opečenou stranou dolů. Pečte dalších 20 min na 200 °C.

Hotový chléb nechte nejprve pořádně vychladnout, aby se při krájení nedrolil a pak už se na něj můžete vrhnout :)

TIP: Množství semínek a ořechů můžete obměnit dle chuti a momentálních zásob.