Články

Trend „CLEAN FOOD“

Trendy ve výživě se střídají jak dny v týdnu. Jeden rok je celý svět poblázněný bezlepkovým „gluten-free“ stravováním, další rok jsme všichni vegani a letos zase všichni doslova ujíždíme na paleo stravě. Ke slovu se ale dostává i jeden trend, který dává konečně smysl z širokého úhlu pohledu, a je hlavně udržitelný. Je to trend čistého stravování, tzv. „clean food“.

V čem spočívá čisté stravování?
Čisté stravování je víc než trend spíše přístup ke stravování a k potravinám. Hlavní myšlenkou tohoto směru je potlačit zájem o energetickou hodnotu potravin, jestli jíme čokoládu, nebo okurku, jestli burger, nebo salát, jestli sádlo, nebo rostlinný olej... a zaměřit místo toho pozornost na kvalitu a podstatu potravin. Jíst bychom měli totiž jen skutečné potraviny na úkor zpracovaných, chemicky ošetřených a plných aditiv. Takže karbanátek z BIO hovězího připravený na ghí může být pro tělo mnohem zdravotně přínosnější než salát z rukoly, vypěstované na velkofarmě, kde hnojí a stříkají, se sójovým výrobkem, který pochází z GMO sóji a je plný zahušťovadel a konzervantů. Hlavní myšlenku je tedy jíst hlavně potraviny, které jsou nejméně zatížené přídatnými a cizorodými látkami. Moderní zpracování potravin je už ale tak daleko, že se dostupnost, obyčejných čistých potravin stává celkem oříškem.

V době, kdy je vše hnojeno, stříkáno pesticidy, vylepšováno chemickými látkami za účelem zvýšení trvanlivosti a atraktivity a dováženo z velkých dálek, se původně zdravá potravina může stát až vysoce nebezpečnou. Vezměme si takové exotické plody goji. Goji, kustovnice čínská, elixír mládí, je potravina nadupaná vitamíny, minerály a antioxidanty. Co když jsou ale sušené plody ošetřeny siřičitany, a ještě třeba napadeny plísní, kterou pak nevědomky zkonzumujeme s touto nyní velmi populární superpotravinou? Z nevinné a zdravé potraviny se rázem stává potravina, škodící našemu zdraví. Dnes a denně s objevují nové výsledky výzkumů a testů o tom, že dnešní konvenční zelenina je plná dusičnanů a jiných látek, pro které jsou sice stanoveny limity, v praxi se ale dnes a denně překračují. Může pak být taková zelenina ještě zdravá? Nemůže pak být člověk orientující se převážně na čistě rostlinnou stravu spíše intoxikován než ozdravován?

Jak jíst čistě v našich podmínkách?

  1. Vždy se zajímejte o původ potravin. Je rozdíl, jestli kupujete králíka ze supermarketu, anebo dostanete celého králíka od souseda na chalupě. Je rozdíl, jestli kupujete kravské mléko upravené metodou UHT z velkofarmy, anebo čerstvé mléko ošetřené pasterizací od malého prodejce z vesnice. Původ potravin, včetně země, kde byla daná potravina vypěstována/vychována nebo vyrobena, dokáže o výrobku poskytnout hodně informací.
  2. Snažte se, aby minimálně 80 % vašeho jídelníčku tvořily potraviny, které nepotřebují na své složení několik řádků na etiketě. Opravdové základní potraviny jsou jednosložkové, nemusíte se ale bát ani těch o dvou či třech složkách.
  3. Nesnažte se za každou cenu do svého jídelníčku zavádět exotické potraviny. V našich podmínkách jde o cizorodé entity, které musely urazit pěknou dálku, aby mohly být v dobře vypadající podobě zákazníkovy prodány. To s sebou nese jistá opatření. Nikdy nevíte, jaké bakterie či paraziti se rozhodly přijet také. Nechci vás samozřejmě strašit, kontrola chemických vzorků potravin z dovozu je naprosto základní věc a děje se dnes a denně. Nikdy ale nevíte...
  4. Při úpravě pokrmů se orientujte na mírné metody, které stravu a v ní obsažené bioaktivní látky doslova nezahubí. Zeleninu se snažte upravovat co nejvíce na páře, aby si zachovala vitamíny, které jsou velmi termolabilní.
  5. Vyhýbejte se hotovým pokrmům, které jsou konzervované či hluboce zmražené a vyžadují jen rozpečení či ohřátí, tím mám na mysli např. zmražené lasagne, konzervovaný guláš, mražená pizza apod.

Já osobně mám filosofii clean food velmi ráda a také se jí snažím řídit, protože vystihuje to, co bylo velmi dlouhou dobu podstatou stravování, a vlastně úplně normální, než nastoupil potravinářský byznys. Celou myšlenku uzavírá pojem, který se prolíná zdravým stravováním skrz na skrz, a tím je lokálnost. Na tu nezapomínejte.

Příklad toho, jak se původně dobrý záměr a správný směr může zvrtnout v něco špatného... Clean food v zemích jako je USA se často dostává už do úplně jiných dimenzí. Dle mého názoru skvěle napsaný článek, který o tomto problému pojednává naleznete na stránkách The Guardian ZDE.