Články

Recept: Velikonoční Jidáše

Porce: 13 ks
Doba přípravy: 30 min + 90 min na kynutí
Označení: vegetariánské

Ingredience
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 150 ml mandlové smetany s 10 g kokosového oleje
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 70 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky BIO citrónové kůry (čerstvé nebo sušené)

na potření

  • rozšlehané vejce nebo zbylý bílek
  • tekutý med
Postup

1. Máslo, droždí, smetanu i vejce si vyndejte předem, aby získaly pokojovou teplotu.
2. Do hrnečku si nalijte trochu smetany, rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
3. Do mísy si nasypte mouku, cukr, přilijte zbylou smetanu, přidejte povolené máslo a jeden žloutek. Nakonec přilijte kvásek a přisypte citrónovou kůru. Vypracujte vláčné těsto a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu.
4. Těsto přendejte na vál a odkrajujte z něj přibližně stejné kousky. Mělo by jich být okolo 12–13 ks. Každý kousek vyválejte do hada a tvarujte do různých tvarů jidášků (viz foto). Přendejte je na plech a ještě nechte alespoň 30 min kynout (tento krok nevynechávejte).
5. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Jidáše potřete vajíčkem nebo bílkem a pečte zhruba 15 min dozlatova.
6. Jidášky nechte lehce vychladnout. Poté je potřete tekutým medem a nechte dovychladnout úplně. Podávejte na Zelený čtvrtek k snídani.