Články

Carrot cake ala Biochemička

Ingredience (na 3 menší korpusy, které se vrství na sebe – dortová forma s průměrem cca 16 cm)
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 160 ml řepkového oleje
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového moučkového cukru
  • 100 g kokosového cukru
  • 75 ml jablečný šťávy
  • 300 g nastrouhaný mrkve
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky sody
  • špetka soli
  • 80 g vlašáků nasekaných
Krém
  • 3 x 100 g Palouček (LIDL)
  • 160 g cream cheese (Philadelphia nebo LIDL)
  • 125 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 70 g javorového sirupu
  • 40 g moučkového třtinového cukru

 

Postup

1. Nejprve smíchejte všechny suché ingredience mimo prášku do pečiva a sody.
2. Poté vyšlehedjte elektrickým šlehačem olej s vejci až do konzistence pěny.
3. Vše spojte dohromady a přidejte nastrouhanou mrkev.
4. Směs si rozdělte na tři stejné díly. Postupně přidávejte prášek do pečiva a sodu pečte jeden korpus za druhým při 180 °C asi 20 min. (postup v případě, že máte jednu formu, pokud jich máte více, můžete péci dva najednou). Dortovou formu si vždy vyložte pečicím papírem, bude se vám lépe vyndavat.
5. Korpusy nechte dobře vychladnout na mřížce. Mezitím si připravte krém. Všechny ingredience vyšlehejte dohromady elektrickou metlou a dejte na chvíli do lednice.
6. Poté si připravte stojan na dort, každý korpus pomazejte krémem a finálně pomazejte celý dort. Uhlaďte pomocí stěrky nebo cukrářské stěrky. Chvíli si s dortem vyhrajte. Dozdobte dle vlastí preference a dejte vychladit do druhého dne.