Články

Nadupané MAROKÁNKY

 

Ingredience (na cca 25 ks)

1 smetana ke šlehání (200 g, 12%)

45 g celozrnné mouky

50 rýžového sirupu CountryLife

100 g medu

380 g semínek a sušeného ovoce:

 - 50 g GOJI

 - 100 g sušených brusinek

 - 100 g nasekaných oloupaných mandlí

 - 100 g nasekaných vlašských ořechů

 - 30 g chia semínek

50 g rozpuštěné hořké čokolády na potření

 

Postup

V kastrůlku nejdřív smícháme med, sirup, smetanu a mouku a krátce povaříme, dokud nevznikne hustší konzistence. Směs necháme vychladnout.

Mezitím si můžeme pokrájet všechny ořechy a ovoce na drobno a poté je přidáme do vychladlé směsi.

Na pečící papír tvoříme malé placičky a pečeme asi 15 min při 150 °C.

Vychladlé placičky pak potřeme rozpuštěnou hořkou čokoládou a necháme vychladnout a ideálně změknout minimálně týden v krabici v chladu.

 

 

A proč tedy nadupané? Protože místo klasického kandovaného ovoce (často s přídavky barviv apod.), bílé mouky a cukru, tyto marokánky obsahují:

GOJI – superpotravina, která obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a aktivních polysacharidů, které podporují naší imunitu a slouží jako “elixír mládí”

brusinky – podporují zdraví močových cest

chia semínka – další superpotravina, která obsahuje spousty cenných minerálů a vitamínů, omega-3 mastných kyselin, dále vlákninu, antioxidanty apod.

celozrnná mouka– zdravější alternativu mouky bílé

rýžový sirup a med na místo rafinovaného bílého cukru

mandle a vlašské ořechy - zdroje zdravých tuků včetně omega-3 mastných kyselin a vitamínu E

smetana - ta jako jediná zůstala, není nutné ji nahrazovat

 

Dobrou chuť :)