Články

Špaldové linecké cukroví

 

Ingredience a jejich výběr

300 g hladké špaldové mouky (pro ty, kdo konvertují (: pokud použijete klasickou celozrnnou špaldovou mouku, linecké bude ještě o něco výraznější, lze použít obě varianty, zálež na tom, jak moc chcete změnu cítit...)

200 g kvalitního másla (v případě celozrnné špaldové mouky přidejte ještě trošku navíc)

50 g domácího medu

2 BIO vanilkové cukry - namelte je v robotu na "moučku" spolu se třtinovým cukrem, skvělý je vanilkový cukr od Amylonu

30 g namletého třtinového cukru
2 celá vejce

trošku prášku do pečiva - v případě použití celozrnné mouky, doporučuji bezfosfátový kypřící prášek s vinným kamenem (více o něm ZDE)

kyselá marmeláda na lepení - skvělá je z černého rybízu (dbejte na kvalitu - vyhýbejte se všem džemům, které jsou s glukózo-fruktózovým sirupem, čtěte etikety)

 

Postup

1. Jako u každého těsta na linecké, i zde je dobré si těsto připravit den dopředu. Vyndejte si vejce a máslo a nechte v pokojové teplotě alespoň hodinu.

2. Poté si prosejte do mísy špaldovou mouku, přidejte med, cukr, dvě vejce a nakonec zapracujte máslo. Těsto můžete buď primárně předpřipravit v robotu a posléze vypracovat do hladka rukama a nebo rovnou vypracovat hladké pevné těsto vlastními silami. Zabalte ho do fólie a dejte do ledničky.

3. Druhý den si těsto vyndejte zhruba 20-30 min předem, nechte povolit a poté válejte, vykrajujte a pečte v předem předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8 minut. Hlídejte.

4. Slepujte ideálně další den, až si těsto trochu odpočine.