Články

Biochemicka přeje všem úspěšný vstup do nového roku 2016!

 

Ethanol a jeho metabolismus

Alkoholickým nápojům říkáme obecně "alkohol", i když ze skupiny alkoholů se v nich vyskytuje v různé míře jen jeden - ethanol (měl by...když je přítomen i methanol, je zle...). Ethanol je schopen pronikat přímo žaludeční a střevní sliznicí do krevního oběhu. To, jak rychle se do krevního oběhu dostane, závisí na plnosti vašeho žaludku. Čím více potravy se v něm nachází, tím pomaleji se ethanol vstřebává. Pokud tedy pijete větší množství alkoholu na lačno, velmi rychle se vám dostane do krevního oběhu a jeho účinek na organismus je tak okamžitý a silný (apeluji tedy - vždy se najezte, jinak riskujete i žaludeční vředy). Z krve putuje ethanol do jater, která jsou primárním orgánem jeho metabolismu. Největší část práce odvede enzym alkoholdehydrogenáza, který přemění asi 90 % celkového ethanolu na toxický acetaldehyd (1). Na metabolismu se podílejí i jiné enzymy a zároveň ne všechen ethanol podlehne katalýze - dochází také k jeho částečnému vypařování. Dalším krokem je pak proces přeměny acetaldehydu na kyselinu octovou (2) - příčina všem známeho nakyslého pachu z úst. Oba tyto procesy začínají již částečně v žaludku.

(1) CH3CH2OH + NAD+ -> CH3CHO + NADH + H+

(2) CH3CHO + NAD+ -> CH3COOH + NADH + H+

Jak si můžete všimnout z rovnic, při těchto reakcích vzniká velké množství koenzymu NADH a deficit oxidovaného koenzymu NAD (podrobnější vysvětlení by bylo nad rámec článku). To má za následek hned několik věcí:

  • dochází k celkovému okyselení těla, v buňkách vzniká laktát,
  • dochází k hypoglykemii, nízké hladině cukru v krvi,
  • aktivuje se tvorba mastných kyselin v játrech, což v dlouhodobém měřítku vede ke ztučňování jater

 

Acetaldehyd také způsobuje vyplavení adrenalinu do krve, tím dochází ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku, červenání kůže, zúžení cév v útrobách a k rozšíření povrchových cév (např. cévy v konečcích prstů). Alkohol nás tedy zahřeje rozprouděním krve, ale v důsledku rozšíření povrchových cév dochází k větší výměně tepla mezi námi a okolím. V zimě se z nás tedy teplo začne rychleji uvolňovat. Paradoxně se ale běžně lidé v zimě alkoholem zahřívají! Buďte tedy opatrní, nepodléhejte pocitu tepla a zbytečně se na mrazu nesvlíkejte :))

 

Vliv ethanolu na naše zdraví z dlouhodobého hlediska

Dlouhodobá nadměrná konzumace ethanolu vede k závislosti a nevratnému poškození jater, která jsou klíčovým orgánem pro celkovou látkovou výměnu organismu. Ethanol má velmi široké spektrum škodlivých účinků na naše zdraví - od snižování buněčné imunity a podporu nežádoucí oxidace (což je mimo jiné jeden z hlavních příčin stárnutí), až po vyvolání psychické a fyzické závislosti. Ethanol má také silné neurotoxické účinky - ačkoliv malé dávky způsobují euforii, uvolněnost a volnomyšlenkářství, vysoké dávky ničí mozkové buňky, neurony, které pod jeho účinkem degenerují a mohou i zanikat. Nekvalitní lihoviny z domácích nekontrolovaných zdrojů mohou obsahovat spoustu nežádoucích látek, které jen doplňují škodlivé účinky ethanolu.

Velmi nebezpečná je nadměrná konzumace alkoholu hlavně u dospívajících jedinců, kdy dochází k růstu a rozvoji nejen fyzického těla, ale i osobnosti. Alkohol může nenávratně poškodit mozek, způsobit celkové zestárnutí organismu (člověk reálně vypadá mnohem starší, než je) a v neposlední řadě také poškodit socializaci a společenské vazby ve společnosti.

 

Tak jak?

Nevýhodou konzumace alkoholu je to, že jeho počáteční nežádoucí účinky na náš organismus "nebolí"... stejně jako je tomu třeba u cukru (a cukrovky). Je proto důležité míti na paměti to, že zdravé orgány máme jen jedny a i přesto, že v mládí, jak se říká, vydržíme všechno, s postupujícím věkem můžeme dost litovat. Zlaté pravidlo říká – jedna sklenka vína nebo malé pivo denně zdravému organismu neuškodí, ba v řadě případů může prospět. Povzneste se však nad potřebu ten Nový rok pořádně oslavit, raději si ťukněte jednou sklenkou kvalitního, suchého šampaňského a popřejte si mnoho zdraví :)

 

Čočka, aby byly penízky...

Ne každý má čočku ve své kašovité a nakyslé podobě rád. Splňte si povinnost příjemněji! Připravte si čočkové karbanátky s bramborovou kaší a opravdu si pochutnejte.

Ingredience
  • 200 g uvařené slité čočky
  • 3 stroužky česneku
  • petrželka
  • 1 menší cibule
  • mleté chilli
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce domácí strouhanky
  • olivový olej
  • 1 vejce

 

Postup

Všechny ingredience postupně pokrájejte a vložte do mixéru. Mixujte do polohrubé směsi. Tvarujte tenké karbanátky (aby se vám nelepily, můžete si je lehce poprášit strouhankou), které lehce opékejte na sucho nebo na kapce olivového oleje zhruba 4 min z obou stran. Hotové karbanátky nechte chvíli odpočinou na papírové utěrce a poté podávejte s bramborovou kaší. 

 

Pokud jste dočetli až do konce, popřeji vám mnoho ZDRAVÍ A ÚSPĚCHŮ, hodně lásky a pevných přátelství a děkuji vám za vaší přízeň :). Už teď se máte v novém roce na co těšit!
M.