Všichni to znáte - odskočíte si z práce na oběd a na meníčku je zrovna nějaká česká klasika, které neodoláte. Víte, že to na vás asi padne a odpoledne už nebude tak produktivní, jak by bývalo mohlo být. I tohle všechno má své chemické vysvětlení.
Všichni to znáte - odskočíte si z práce na oběd a na meníčku je zrovna nějaká česká klasika, které neodoláte. Víte, že to na vás asi padne a odpoledne už nebude tak produktivní, jak by bývalo mohlo být. I tohle všechno má své chemické vysvětlení.
Pro každého, kdo chce hubnout, změnit stravování, nebo se prostě jen začne více zajímat o potraviny je nezbytná základní znalost energetických hodnot potravin. V dnešním článku se tedy okrajově zmíním o bioenergetice a představím několik veličin a vzorečků (opravdu jen jednoduchých), které vedou k bilančním výpočtům energie.
Margarín nebo máslo? Podle mě jedna z aktuálně nejdiskutovanějších problematik v oblasti výživy. Ptá se mě na ní docela hodně lidí, takže bych ráda v dnešním článku uvedla některé věci na pravou míru. Předesílám, že vám nedám jednoznačnou odpověď - nejezte máslo, jezte jen margarín, který je zdravější...nebo naopak.
Natěšená už někdy od února... zároveň s obavami, zda nečekám moc... tak jsem se radši začala těšit o něco méně.... a hele, ono to klaplo :)
Článků typu "Největší mýty o dietách..." je na internetu požehnaně. Ani já si něco podobného neodpustím a v následujících pár odstavcích trochu rozvedu 3 důležité záležitosti v oblasti "držení diety" (chcete-li pověry, mýty...), které stále spoustu lidí opomíjí a které se lehko stávají, řekněme, "putovními nesmysly".
Potřeba nasycení je jeden ze základních pudů. Hlad se velmi snadno může stát nepřítelem. Regulace hladu a jeho hravé zvládnutí však s určitými znalostmi nemusí být takový oříšek.
Žijeme v době, kdy je vyvíjen tlak na všechny a na všechno - aby ženy byly co nekrásnější, aby produkty lidské činnosti byly co nejperfektnější a aby jídlo bylo vždy nejlahodnější, nejbarevnější a pokud možno vydrželo co nejdéle. Ženy a produkty tedy pominu a zaměřím se pouze na potraviny a to, jak je tedy v tomto stavu udržet.