Články

Slovníček pojmů: OBILOVINY

Minule jsem trochu zabrouzdala do terminologie obilovin, což mě inspirovalo k sepsání následujícího příspěvku, který se věnuje právě samotnému obilnému zrnu. S množstvím všech možných nových druhů obilovin a produktů z nich, přibývá i pojmů s nimi spojených. Často pak nevíme, co si pod některými slovy představit, nebo co hledat. Přečtěte si tedy stručně, jasně a výstižně základní informace, které by měly postačit k produktivnímu nákupu ☺

Jahelník se sušenými švestkami

Jahelník - zdravá, sytá a vláčná snídaně, svačina nebo desert ke kávě. Navíc bez bílého cukru, mouky, vajec i mléka. Prostě ideální záležitost, po které se jen zapráší :)

Změny v označování potravin 2014/2015

Většina z vás určitě zaregistrovala, že v polovině prosince 2014 a s novým rokem 2015 přišla spousta nových pravidel, týkajících se označování potravinářských výrobků - od 13. 12.2014 začalo platit evropské nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a od 1. 1. 2015 novela zákona o potravinách. Některé z nich tedy už nabyly platnost, některé mají lhůtu splnění až v prosinci 2016. Pokud nechcete složitě studovat vyhlášky a články, mám pro vás shrnuty nejdůležitější informace a změny v 5 stručných a přehledných bodech :)

Nadupané MAROKÁNKY

Marokánky jsou jedny z mých nejoblíbenějších typů cukroví. Nesmířila jsem se ale s tím, že to bude jen „cukr-mouka-tuk“, a tak jsem je (jak jinak ☺) udělala letos zdravější a nadupanější. Hned uvidíte proč, tady je recept.

*C*U*K*R* – DÍL I.: Trocha historie a různé podoby "cukru"

CUKR - bílý, tmavý, třtinový, med, sladkost, jed?, sirup, náhražky cukru, návyk, pocit blaha, zlozvyk, cukrovka, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza...pod tímto jedním slovem se skrývá tak mnoho! Pojem cukr v poslední době vzbuzuje hodně emocí - hlavně ve vztahu k dopadu na naše zdraví! Proto jsem se rozhodla zahájit krátký článkový seriál, kde se postupně budu snažit probrat všechny aspekty cukru se týkající.

Bulgur s lilkem a tofu

Pokud smícháte dohromady samé dobré suroviny, nemůže vzniknout nic jiného, než ultra dobré jídlo. Kombinace rajčat, lilku, česneku, chilli a bazalky je záležitost ověřená...a v tomto podání ještě vytuněná. Ideální jídlo na "nakrabičkování" do náročného týdne. :)

Vitamín D

V dnešním článku bych ráda upozornila na problém deficitu vitamínu D v naší stravě. Obavy z výskytu rakoviny kůže vlivem slunečního záření způsobily to, že se lidé často Slunci začali vyhýbat, což má za následek pokles hladiny tohoto vitamínu v organismu. V následujícím článku se tedy dočtete něco o metabolismu „déčka“, proč je pro nás tento vitamín tak důležitý a jak bychom měli bojovat proti jeho nedostatku.

Tvarohové KOKOSKY

Kokosky patří mezi pomyslných deset nejoblíbenějších typů cukroví, a tak nesměly chybět ani v mém repertoáru. Vláčné, tvarohové, měkoučké a samozřejmě trochu vylepšené a odlehčené - to všechny tyhle kokosky jsou :) Zde je recept.

GLUTAMÁT

Nebojme se glutamátu! Slovo glutamát se stalo naprostým strašákem poslední doby. Skoro každý si pod ním představí jen to nejhorší – dochucovadlo, přídatná látka, syndrom “čínské restaurace” apod. Málo kdo však ví, že tato látka je pro tělo přirozená a dokonce se v ní i tvoří! Pojďme se podívat tedy, jak to opravdu je.

Grilování = společenská událost ale i zdroj nebezpečných karcinogenů

Léto a grilovací sezóna už je sice za námi, ale přesto si to neodpustím...možná i tak trochu nostalgicky, neboť jsou to na den skoro přesně 2 měsíce, co jsem obhájila práci, týkající se (mimo jiné) potravních karcinogenů. :) V dnešním krátkém článku bych ráda upozornila na problematiku konzumace grilovaného masa, jelikož se jedná o velice oblíbenou aktivitu většiny z nás.