Články

RECEPT: Domácí pohankové krekry

Celozrnné krekry můžeme pohodlně koupit v obchodě. Často stojí ale nemalé peníze a zmizí nadvakrát. Není nad to občas nelenivět a udělat si zkrátka ty domácí, bez kypřidel, s poctivým máslem a poctivou dávkou semínek. Inspirujte se a rozhodně si pochutnáte! :)

Jak si najít to své "zdravé stravování", jak začít?

Nový rok, nová předsevzetí a nové cíle. Ať už se rozhodnete, že chcete v roce 2016 zhubnout nebo jen celkově ozdravit vaše tělo po náročných svátcích, nikdy nedosáhnete úspěchu, pokud to nebudete mít tzv. "srovnané v hlavě". Nevrhejte se po hlavě do něčeho, co se může obrátit proti vám (diety), nejděte za něčím, co vám nadšeně doporučuje kamarád - zkuste si najít vlastní cestu.

Špaldové linecké cukroví

Pokud už vás "nebaví" klasické linecké cukroví z bílé pšeničné mouky, tak je pro vás ideální volbou to ze špaldové. Jemná oříšková chuť, skvělá konzistence těsta, méně cukru - to vše jsou benefity této ozdravěné verze. PS: Chutná i mužům! :)

Špaldové vánoční věnce

Asi nečekáte, že se na blogu objeví něco tradičního z bílé mouky a bílého cukru :). To je dobře. Tradiční vánočka je sice fajn, ale pokud jednou ochutnáte vánočku z mouky špaldové, už nechcete jinak. Když se vám nechce motat vánočku, ulehčete si to, jako já, a udělejte jen krásné vánoční věnce. Chutné a krásné jsou stejně :)

QQ - Quinoa quiche

Slané koláče, neboli quiche, nepatří mezi jídla na přípravu nejjednodušší. Většinou musíte spoustu ingrediencí připravit zvlášť předem. Nebudu vám lhát, že tomu je u tohoto koláče jinak. Na přípravu je o něco pracnější (proto musíte počkat na okamžik, kdy se vám prostě bude chtít...:), ale výsledek si opět o to více užijete a stojí za to. Koláč je výborný jak teplý, tak vychlazený studený.

Palmový olej (PO) - chemická a zdravotní stránka

Palmový olej - aktuálně velmi žhavé téma. Chodíme v obchodech, čteme obaly a kroutíme hlavou, kde všude ho nacházíme. Jednou je to naše oblíbená tyčinka, podruhé oblíbené müsli...Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíši, že aktuálně nás problematika palmového oleje všechny hodně zajímá. Pokud se chcete dozvědět více, čtěte dále.

Biochemicka přeje všem úspěšný vstup do nového roku 2016!

Dnešní článek bude tématický - slavíme přece Silvestr a Nový rok! :) Není nutné se opít do němoty, oslavte přicházející rok 2016 s patřičnou grácií - se svými nejbližšími a sklenkou kvalitního šampaňského. Na Nový rok si pak k obědu dopřejte čočku. Jak říká přísloví - čočka nosí peníze! :) Několik zajímavostí o alkoholu a recept na novoroční oběd - to vše v dnešním příspěvku.

Chytré (...a trochu chemické) vánoční pečení :)

Zdravé cukroví - je to vůbec možné? ANO! V dnešní době, která nám přináší spoustu možností se pečení "chytrého" cukroví přímo vybízí! Věděli jste, jak funguje lepek v těstě nebo jak vlastně pracuje kypřící prášek? Vše není nic jiného než ta správná chemie! :)

Zachvátila nás JÍDLO-mánie...aneb malé zamyšlení nad současnou situací

Výživa, jídlo, strava, superpotraviny, biopotraviny, nutrienty, vaření, pečení, restaurace, bistro, kavárna, farmářské trhy, foodblog, foodbloger, foodstyle, výživové poradenství, dieta, redukční dieta, pořady o vaření (Pohlreich...Babica), kulinařina, gurmet, gurmánství...všechna tato slova a mnohá další patří do aktuálního megalomanského bláznovství, které otřásá NEJENOM naší republikou. Říkejme tomu jednoduše - posedlost jídlem ve všech směrech.

Pohanková sekaná

Sekaná z pohanky-lámanky je nejen na přípravu velmi jednoduchá, ale je také chutnou náhradou masné verze sekané - hodí se do vege-sandwichů nebo vege-burgerů, je skvělá jen tak s bramborem a nebo i samotná.