
Po úspěšných dílech Jak jíme zdravě v létě a na podzim se tým Jíme zdravě opět spojil s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou alias Biochemičkou, aby vytvořili další ze série originálních kuchařek propojujících sezónnost se zdravým stravováním.
Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.
Je květen. Vycházíte ven, vše voní, bují, kvete a ptáci zpívají ostošest. Svěží vzduch vás obklopuje jako peřina. Slunce svítí a dává najevo svou sílu. Nadechnete se a pod tou záplavou slunečních paprsků a euforie se sami pro sebe usmějete. Venku panuje neskutečná energie a vaše tělo to cítí. Právě jste zažili něco, co způsobilo, že se ve vás vyplavil hormon štěstí, lásky a radosti – serotonin...
První ze čtyř připravovaných sezónních kuchařek je na světě! Kniha obsahuje 103 letních sezónních receptů a je rozdělena do 3 základních kapitol – „Snídaně“, „Svačiny“ a „Hlavní jídla“. V každé sekci najdete recepty na vyvážené a plnohodnotné pokrmy, které odpovídají základním aspektům zdravé stravy a nesou se na vlně horkého léta – prim hraje čerstvé bobulovité ovoce, křupavé saláty, grilované maso nebo domácí zmrzliny.
Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. A tohle může být s nadsázkou i cesta k tomu, jak vyčistit svůj jídelníček jednak od potravin, které vašemu tělu nedělají dobře, a jednak od potravin, které tam z různých důvodů nepatří. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…
Jedním ze silných faktorů, jak se udržet zdravými, štíhlými, v dobré kondici a samozřejmě s dobrou náladou je naše stravování. Jsem ze srdce ráda, že se lidé začali zajímat o zdravou stravu – o její čistotu, kvalitu, o složení, o množství. Nezačíná se ale pomyslná hranice zdravého přístupu překlápět? Nezačínáme se již s těmi výživovými doporučeními točit v kruhu?