Články

Všechno je v hlavě aneb italský paradox stravování

V době, kdy je každý výživový styl spíše o restrikcích či usměrnění, je tento trend, který si nachází stále více příznivců, vítanou změnou. Už název napoví, že se jedná o něco, co velmi závisí na nás samotných, a ne jen na tom, co nám ostatní lidé tvrdí...

Vstřebávání živin – nemyslete jen na kvalitu jídla, ale i na své střevo

Většinou klademe hlavní důraz na to, co jíme – co do našeho těla přijímáme. Rozmýšlíme, co jídlo, které konzumujeme, obsahuje nebo neobsahuje za prospěšné či škodlivé látky. Zapomínáme ale, že je to hlavně naše tělo, které rozhoduje o tom, co, kolik a jak efektivně přijme a následně zpracuje.

RECEPT: Podzimní pečená zelenina

Je to zvláštní, ale mám raději zeleninu než ovoce. Mám na ní ráda její nevtíravou a hlavně zcela tvárnou chuť. Když sníme hodně ovoce, jsme přeslazení a to u zeleniny nehrozí. Jestli mám více ráda pečenou/dušenou, než syrovou, to nevím, každopádně mě baví kombinovat a připravovat si ji na mnoho způsobů. Zde je kombinace, která u mě aktuálně frčí. Použijte jako přílohu nebo lehkou večeři.

Věčná otázka: Proč stále nehubnu, když jím tak málo?

Toto je asi nejčastější otázka, kterou si pokládají ženy, které se rozhodly hubnout na vlastní pěst a stále jim to nejde. Rozum velí řídit se jasnou rovnicí: snížím příjem jídla, budu jíst skoro jen samou zeleninu a ovoce, příjem bude nižší než výdej a kila půjdou rychle dolů... Ale je v tom háček.

Trend „CLEAN FOOD“

Počítáme kalorie, hlídáme si gramáže, vyřazujeme živočišné výrobky, nebo naopak zařazujeme nadupané superpotraviny. Nebylo by nejlepší, kdybychom přestali zkoušet různé extrémy a výživové trendy a soustředili se zkrátka jen na základní kvalitní potraviny?

Jak si zachovat zdraví při pracovním nasazení

V kontextu nadpisu by se nabízelo dodat i jak si zachovat zdravý rozum. Žijeme v době, kdy se minimálně lidé ve velkých městech neustále za něčím honí. Ať je to ráno z místa A do místa B, což je nejčastěji práce, tak je to z místa B do místa C, nedejbože i D, a pak opět A. A takto stále dokola. V pracovním režimu trávíme velkou část života, proto se musíme snažit, aby negativní dopady na náš organismus byly co nejmenší.

Odborná recenze: Přípravek na odvodnění organismu ZEROPILL

Recenze nového přípravku na trhu, Zeropill, který bojuje se zavodňováním organismu. Třeba jste to právě vy, kdo se trápí s nadbytečným kilogramy jen díky zavodnění a tato recenze vám pomůže se rozhodnout, kterému doplňku stravy máte dát přednost.

MACA – peruánský ženšen

Tradiční kofein, či thein nebo guarana začínají být značně „out“ a jejich místo pomalu, ale jistě nahrazují tzv. adaptogeny. Příroda je mocná kuchařka, dala za vznik rostlinám a plodům s nejrůznějšími účinky nejen na lidský organismus. Jedním z úctyhodných adaptogenů je i kořen MACA...

Nová éra sladidel: erythritol a xylitol

Cukr bychom vždy měli konzumovat velmi umírněně (na otázku CO tedy často odpovídám: Ptejte se KOLIK!), neboť je spoluviníkem celosvětové pandemie obezity a cukrovky. Ke slovu se podlední roky dostává nová generace alternativních, ale přesto přírodních, sladidel, která jsou, ač sladká, pro naše tělo bezpečná – erythritol a xylitol. Je to cesta? Jak pro koho...

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

S rozvojem potravinářského průmyslu ve 20. století se začala rozvíjet i řada specializovaných odvětví, z nichž jedním je i výroba a prodej doplňků stravy (suplementů). Jejich obliba vzrostla až do té míry, že ve vyspělých zemích užívá pravidelně nějaký doplněk stravy každý třetí dospělý člověk, v USA je to dokonce více jak polovina populace. Co žene naši touhu „doplňovat“ a nemůžeme si spíše uškodit?