Články

Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Za svou praxi, která zahrnuje i sestavování nejrůznějších specifických jídelníčků, jsem relativně rychle poznala, a také si ověřila, že jedním z nejdůležitějších faktorů, který by se měl prolínat všude a vším, je JEDNODUCHOST, protože v jednoduchosti je krása a rovnováha.

Recept: Jablečný koláč

Bezlepkový, bez mléčných výrobků a bez vajec - i tak je dokonalý, slaďoučký a vláčný. Takový, který uspokojí děti i dospělé, zasytí na snídani i svačinu, ale i poskytne kvalitní energii před sportovním výkonem.

ORTHOREXIE - patologická závislost na zdravé stravě

Také vám přijde, že se pomalu a jistě stává ze zdravé výživy něco "nepřirozeného" až občas asketického? Jsem moc ráda, že se v naší malé republice začali lidé o stravu zajímat a že vrchol kulinářského umění už není jen vyladit omáčku k dokonalosti a upéct bábovku. Začínám mít podezření, jestli to všechno nesměřuje zase někam jinam...

Jídlem na podporu imunity

Jste to, co jíte. Název známého pořadu o stravování, ale primárně pravdivé tvrzení, na které bychom neměli zapomínat. Jídlo dokáže ovlivnit psychickou pohodu, fyzické zdraví ale i celkovou odolnost organismu proti nemocem, stresu a jiným negativním vlivům z okolního prostředí. Jak tedy využít stravu a jednotlivé potraviny v náš prospěch?

RECEPT: Povidlové řezy

Můj letošní favorit na 1. místo mezi cukrovím. Jak to tak bývá, nápad vznikl u myšlenky "Tak co s těmi zbytky udělám..." :)

Půst a jeho vliv na zdraví

Držení půstu, vědomého a dobrovolného vynechání či omezení stravy po různě dlouhou dobu, se stalo v posledních letech velmi moderní záležitostí, ačkoliv se lidé po celém světě postí z mnoha důvodů již přes několik tisíc let. Utváří se postní skupiny, dokonce se vymýšlejí postní programy v nejrůznějších zařízeních a klinikách a pořádají se postní pobyty. Půst se stal tak trochu komerční záležitostí a začal být považován za něco zázračného. Je ale opravdu tak zdravotně prospěšný a vhodný pro každého?

Problematika nedostatku vitamínu B12

Vitamín B12 je jedním z nejvíce rizikových vitamínů ve vztahu k možnému deficitu. Zároveň ale o něm panuje mnoho mýtů. Ráda bych tedy uvedla některé informace na pravou - (bio)chemickou - míru.

Vyšetření potravinové intolerance

Potravinové intolerance jsou relativně novým původcem velmi rozmanitých zdravotních obtíží, které často nemají jasnou a lehce diagnostikovatelnou příčinu. Jelikož je to problematika týkající se výživy a potravin jako takových, přirozeně mě tato řekněme odvrácená až nepříjemná stránka zajímá a snažím se v ní stále více orientovat, nejen pro svou praxi s klienty, ale také pro edukaci mých studentů a posluchačů.

RECEPT: Bezlepkový quiche

"Pravý" quiche, v pravé formě - to byla má výzva do nového roku 2017. Povedl se hned na poprvé a budete ho chtít dělat stále dokola...Pohanková mouka s chia semínky mu dodá zdravý podtón, kvalitní maso, vejce a sýr zase syté bílkoviny.

RECEPT: Štědrovečerní polévka - brokolicový krém

Ti z vás, kdo neholdují rybí polévce jistě ocení nějakou alternativu. Pro mě to je již několik let brokolicový krém. S oblibou říkám, že brokolice je levný a dostupný "doplněk stravy", na který bohužel reklamu nenajdete :) - a hned se dozvíte proč. Snad vám bude recept inspirací pro vaše sváteční dny.