
Na první pohled jeho množství v těle nepoznáte a o to je situace zrádnější. Viscerální tuk, tedy tuk okolo vnitřních orgánů, je tichým zabijákem našeho zdraví.
Držení půstu, vědomého a dobrovolného vynechání či omezení stravy po různě dlouhou dobu, se stalo v posledních letech velmi moderní záležitostí, ačkoliv se lidé po celém světě postí z mnoha důvodů již přes několik tisíc let. Utváří se postní skupiny, dokonce se vymýšlejí postní programy v nejrůznějších zařízeních a klinikách a pořádají se postní pobyty. Půst se stal tak trochu komerční záležitostí a začal být považován za něco zázračného. Je ale opravdu tak zdravotně prospěšný a vhodný pro každého?
Potravinové intolerance jsou relativně novým původcem velmi rozmanitých zdravotních obtíží, které často nemají jasnou a lehce diagnostikovatelnou příčinu. Jelikož je to problematika týkající se výživy a potravin jako takových, přirozeně mě tato řekněme odvrácená až nepříjemná stránka zajímá a snažím se v ní stále více orientovat, nejen pro svou praxi s klienty, ale také pro edukaci mých studentů a posluchačů.
Také vám přijde, že se pomalu a jistě stává ze zdravé výživy něco "nepřirozeného" až občas asketického? Jsem moc ráda, že se v naší malé republice začali lidé o stravu zajímat a že vrchol kulinářského umění už není jen vyladit omáčku k dokonalosti a upéct bábovku. Začínám mít podezření, jestli to všechno nesměřuje zase někam jinam...
Jste to, co jíte. Název známého pořadu o stravování, ale primárně pravdivé tvrzení, na které bychom neměli zapomínat. Jídlo dokáže ovlivnit psychickou pohodu, fyzické zdraví ale i celkovou odolnost organismu proti nemocem, stresu a jiným negativním vlivům z okolního prostředí. Jak tedy využít stravu a jednotlivé potraviny v náš prospěch?