Články

RECEPT: Sušenkové kuličky ve skořici

Týden před Vánoci je čas na nepečené cukroví. Kuličky všemožných receptur jsou stálice mezi vánočním cukrovím. Mám pro vás recept na jedny bezlepkové, bez přidaného cukru a pouze ze 4 ingrediencí. Jsou výborné :) !

Výživa při deficitu železa

Příjem železa není dobré podceňovat a zvláště ženy vegetariánky a veganky by si měly jeho hodnoty hlídat prostřednictvím pravidelných krevních testů. Dlouhodobě nízká hladina železa má pak za následek snížení koncentrace hemoglobinu v krvi a může se tak stát jednou z příčin rozvoje chudokrevnosti, tzv. anémie. Nejlepší je tedy dbát na pestrou stravu a deficitům se snažit předcházet.

Rostlinné oleje – fakta známá i neznámá (seminář VŠCHT)

Na začátku září jsem měla tu možnost se zúčastnit semináře, pořádaného Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT) za podpory Agrární komory ČR. Seminář se věnoval rostlinným olejům, jejich zhodnocení a hlavně vlivu olejů na naše zdraví. Nové impulsy a „zopakování“ si některých faktů z akademického prostředí mě inspirovalo ke shrnutí a zdůraznění toho nejdůležitějšího. Zde jsou tedy nejzajímavější poznatky.

RECEPT: Jednoduchý tofu termix

Tofu termix je odlehčená verze klasického mléčného termixu a troufám si říci, že ještě lahodnější. Můžete ho použít na palačinky, jako krém na dort, nebo si ho vychutnat jen tak samotný jako snídani, svačinu či dezert. Složení ocení zejména ti, co se vyhýbají mléčným produktům. A ještě jedna rada - rozhodně nešetřete na použitém kakau :)

RECEPT: Borůvkový koláč #bezlepek

Borůvky doslova uctívám. Je to pro mě co do složení jedna z nejzdravějších potravin. Proto léto co léto sbírám, až mě má bedra proklínají....a mrazím. Protože to, co se běžné prodává v obchodech pod označením "borůvky", je pro mě jen vyhnaná modrá bobule. Kam se na ně hrabe spirulina, acai, chia nebo goji, které mají s našimi geny společného asi jako Eskymák s hřibem...(neberte mě doslova). A tak první letošní nasbírané borůvky mířily jak jinak než symbolicky na koláč..:)

RECEPT: Bezlepkové kakaové ořechy s máslovým krémem

Ořechy pro mě byla výzva, kterou jsem si dala na letošní Advent. Tyto jsou samozřejmě o něco zdravější, navíc bezlepkové, nejsou tak sladké a krásně se rozplývají na jazyku. Bezlepkové cukroví má tendenci se rozpadat, toto ale krásně drží. Za šikovné manipulace nebudete mít žádný problém. Pokud tedy stále ještě hledáte inspiraci, protože verzí je opravdu mnoho, za tento recept se vám mohu zaručit :)

Strava jako lék

Jsem ráda, že se v posledních letech výrazně zlepšila strava ve školách a školkách. Nyní si myslím, že jsou na řadě nemocnice, protože i tam je stav stravování pacientů alarmující... V institucích, kde se snažíme lidi léčit, přece nemůžeme podávat něco, co jim vlastně škodí....

Co je ideální výživa a existuje vůbec?

Barvitě podkreslené informace o výživě jsou často zavádějící a vedou jen k ovlivňování názorů lidí, bez možnosti udělat si názor vlastní. Nové trendy, nové výživové směry, nové potraviny, marketing... to vše působí na naši mysl a nenápadně nás popostrkuje tím či oním směrem.

Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu?

Náš metabolismus neboli látková výměna je složený z anabolismu (reakcí syntetických, skládajících) a katabolismu (reakcí rozkladných, uvolňujících). Je to složitý aparát, který má za úkol efektivně řídit činnost našeho organismu stejně jako řídí dirigent svůj orchestr. Když je potřeba stavět, posílá základní stavební kameny na místo potřeby, když je potřeba někde uvolnit, vysílá signály pusť. Důležitými entitami celého metabolismu jsou hormony, které slouží jako tzv. poslové informací, díky kterým buňka či tkáně dostanou jasnou zprávu, co mají dělat.

RECEPT: Tapiokový pudink s karamelizovanými vlašáky

Tapiokové perly tvoří hlavně škrob (dále vitamíny a minerály), takže přirozeně suplují běžně užívaný škrob kukuřičný, který tvoří základ komerčních pudinků. Zahřátím škrobu v tekutině dochází k vytváření gelovité struktury, čehož často a rádi v kuchyni využíváme :). Již tedy nemusíte kupovat pudinky všech barev, příchutí a aromat. Stačí si chuťově pohrát se perlovým základem a pak jen přidat sirup, oříšky a semínka, ovoce apod. Já je mám nejraději s karamelizovanými ořechy...