
Umeocet je skvělý pomocník do kuchyně. Zálivky, omáčky nebo třeba hlívový guláš – všude tam ho můžete využít. Jelikož se jedná o fermentovaný produkt, obzvlášť ho docení hlavně vaše střeva.
V momentě, kdy se začne hromadit úroda rajčat a paprik tak, že už nevíte, co s nimi, je čas na lečo. I když je to pokrm jen z několika ingrediencí, celková chuť a konzistence ve výsledku záleží na kvalitě surovin. Z vlastních ingrediencí nebo minimálně z vlastnoručně vypěstovaných rajčat a paprik, chutná prostě nejlépe.
Moje babička zkouší na poli alternativní léčby kde co. Když jednou o Vánocích přinesla lahev ne moc vábně vypadající a páchnoucí "tekutiny" se slovy, že díky tomu už jí vůbec nebolí kolena, měla jsem k tomu zpočátku nedůvěru. Pak jsem se ji zeptala na složení a postup, jak ho vyrábí, a začalo to dávat i biochemický smysl. Tady je recept.
Plýtvání. To je něco, co je doslova poznávacím znamením mnoha lidí z vyspělých států. Naštěstí nám často už ale záleží na tom, kolik potravin opravdu potřebujeme, a ne kolik chtějí naše oči a náš chtíč. Milióny tun potravin ročně se vyhodí – bez užitku, jen tak, a velká část by jistě zvládla nasytit tam, kde je nedostatek.