Články

Trend „CLEAN FOOD“

Počítáme kalorie, hlídáme si gramáže, vyřazujeme živočišné výrobky, nebo naopak zařazujeme nadupané superpotraviny. Nebylo by nejlepší, kdybychom přestali zkoušet různé extrémy a výživové trendy a soustředili se zkrátka jen na základní kvalitní potraviny?

RECEPT: Avokádové brownies

Nedávno jsem na jedné akci ochutnala klasické poctivé brownies. Ač chutné, povedené, mě to prostě neuspokojilo. Asi už je to síla zvyku snažit se tradiční sladké pokrmy zjemnit, odlehčit a zkrátka je připravit ve zdravější verzi. Proto jsem se rozhodla vzápětí upéci avokádové brownies - bez lepku, bez vajec a bez bílého cukru. To mě uspokojilo a věřím, že uspokojí i vaše chuťové buňky.

Recept: Rebarborový crumble

Jen několik málo týdnů máme na to, abychom si užili rebarbory v její nejlepší sezónní kvalitě. Během července a srpna už řapíky obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové, která pro naše tělo není prospěšná. Já rebarboru miluju, je to pro mě symbol dětství (nostalgie) a úplně nejradši ji mám v podobě tohoto crumblu. Když ho vyzkoušíte, už nebudete chtít jinak!

Odborná RECENZE: 40 denní vlasová kúra VENIRA

Lidský metabolismus je chytrý a nejrůznějšími mechanismy si v rámci svých reakcí vypomáhá. Když je někde něčeho nedostatek, nemůže se stát, že reakce najednou přestanou probíhat. Nemohou. A tak je potřeba začít zapínat záložní mechanismy. Pokud tělo dlouhodobě nutričně strádá – jak makroprvkově, tak mikroprvkově – začne těch záložních reakcí být tolik, že se to projeví na našem zdraví. Mikroprvové deficity se často projevují navenek a velmi dobře je lze pozorovat na pleti, vlasech a nehtech.

Detoxikace z pohledu biochemie

Jaro se blíží mílovými kroky a my začínáme skloňovat slovo detoxikace a očista čím dál tím častěji – čteme články na webu i v magazínech, slýcháme o ní v televizi či v jiných médiích, je nám doporučována kamarády či rodinou, uvažujeme nad ní sami ve své mysli... nenechme se však strhnout!

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

S rozvojem potravinářského průmyslu ve 20. století se začala rozvíjet i řada specializovaných odvětví, z nichž jedním je i výroba a prodej doplňků stravy (suplementů). Jejich obliba vzrostla až do té míry, že ve vyspělých zemích užívá pravidelně nějaký doplněk stravy každý třetí dospělý člověk, v USA je to dokonce více jak polovina populace. Co žene naši touhu „doplňovat“ a nemůžeme si spíše uškodit?

AQUAFABA

Možná jste toto slovo již zaslechli, ale neumíte si ho nikam přiřadit. Je chytlavé a zvláštní zároveň. Je to označení pro nálev z luštěnin, nejčasteji z cizrny, který lze využít k přípravě hmoty, která plně nahradí vaječné bílky.

Mražené mořské RYBY

Ačkoliv naše končiny nejsou přirozeným prostředím pro chov a lov mořských ryb, jejich konzumace by se rozhodně neměla omezovat jen na sváteční příležitosti. Už to možná zní jako klišé, ale dvě porce kvalitní ryby týdně jsou opravdovým a důležitým benefitem pro naše zdraví. A protože dnes a denně nemáme ten luxus si jít koupit rybu čerstvou či si ji dát v restauraci a to nemluvím ani o finanční stránce, je tu ještě třetí možnost – ryby mražené.

RECEPT: Avokádový pudink

Jestli je něco dokonale chutného a zároveň dokonale zdravého, tak je to tento avokádový, čokoládový pudink. Obsahuje avokádo, které je plné zdraví prospěšných mononenasycených MK, kvalitní kakao, které je bohaté na hořčík, banány, které dodají energii a draslík a v neposlední řadě kokosové lupínky a kokosový olej, které jsou pro svou energetickou denzitu a návykovou chuť nepostradatelnou složkou.

RECEPT: Batátové brownies

S nejrůznějšími brownies se roztrhl pytel – začalo to fazolovým, pokračovalo řepným a avokádovým a nyní se hřeje na výslunní i batátové! Jeden batát se mi již delší dobu choulil v ledničce, tak jsem si řekla, že s ním to batátové brownies zkusím upéct. Dobře jsem udělala, je to výborná snídaně "na kopec" a neztratí se i jako výborný dezert pro přátele.